La millora de la competitivitat del sector tèxtil i la confecció i la recol·locació dels treballadors afectats per tancaments d'empreses són alguns dels objectius dels Plans Estratègics Tèxtils que impulsar l'Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE) i el Consell Intertèxtil Espanyol (CIE). L'Ajuntament de Mataró, com a membre d'ACTE, és l'impulsor del pla estratègic de la comarca del Maresme en col·laboració amb el Consell Comarcal, així com dels sindicats i els empresaris del sector.
L'objectiu del pla és salvar el màxim del teixit empresarial i per això han de ser els sectors amb més viabilitat els que es posin a fer feina, ha explicat l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, que ha recordat que l'Ajuntament col·laborarà tant amb el consell comarcal com amb els diferents agents relacionats amb el sector del tèxtil. El projecte del pla estratègic es presentarà al sector la propera setmana i tot seguit s'iniciaran les tasques de redacció, per tal que el document estigui a punt tan aviat com sigui possible, segons ha avançat Baron.
Per al desenvolupament d'aques pla integral l'Ajuntament i el Consell Comarcal comptaran amb una subvenció del 50% del seu cost que aportarà el Ministeri d'Indústria, turisme i Comerç a través del programa europeu Profit. El conveni de col·laboració del Ministeri es va formalitzar el passat dissabte, dia 30, en un acte que va tenir lloc a la se de la Diputació de Barcelona. Baron ha destacat el fet que el pla estratègic es pugui elaborat en coordinació d'altres administracions, com l'estat o la comunitat europea.
A banda de l'Ajuntament de Mataró i el consell comarcal del Maresme també van signar el conveni la Xunta de Galícia, la Diputació de Barcelona i de Jaén, el consell comarcal del Vallès Occidental, els ajuntaments de Badalona, Barcelonra, Béjar, Manresa, Ontinyent, Sabadell, Terrassa i Igualada, ACTE, el CIE i els sindicats UGT i Comissions Obreres.
El projecte Plans Estratègics Tèxtils Locals de l'ACTE i el CIE té un pressupost global de 787.750 euros, dels quals 393875 seran finançats pel Ministeri a través del programa Profit. A la província de Barcelona, a més, la Diputació finançarà un 30% del cost dels 5 plans que s'impulsaran.