-

Judith Vives

L’Ajuntament vol certificar la qualitat dels serveis de les platges

El Varador i el Callao, que concentren el gran gruix de guinguetes i serveis, passaran una auditoria durant el mes de juliol

L’Ajuntament de Mataró vol millorar la qualitat dels serveis i equipaments que s’ofereixen als front marítim i a les platges de la ciutat per tal d’obtenir el certificat de la norma Q de qualitat turística. Aquesta certificació ha de servir per dotar les platges de Mataró d’un “valor afegit” que les diferenciï respecte d’altres destinacions de la costa. De moment, el consistori està treballant en la millorar i d’adaptació d’aquests serveis i, de cara al mes de juliol, està previst que les platges del Callao i el Varador se sotmetin a una auditoria per aconseguir el certificat de qualitat, segons explica la presidenta de l’IMPEM, Alícia Romero.

El ple municipal va aprovar el passat mes de febrer el Pla de serveis de la temporada de platges, que estableix la temporada mitjana de l’1 de maig al 19 de juny, i del 14 al 30 de setembre, mentre que la temporada alta anirà del 20 de juny al 13 de setembre. Mataró disposa de 6,5 quilòmetres de litoral, dels quals 2,2 quilòmetres són de platges de sorra. En les quatres platges de la ciutat, Sant Simó, Callao, Varador i Ponent, s’hi ha instal·lat aquest any 11 guinguetes, de les quals sis són de menjar i beguda de tota mena i les cinc restants de gelats, begudes i producte envasat. El gruix dels serveis es concentren a les platges del Varador i del Callao, on a banda de guinguetes també s’hi poden trobar punts de socorrisme de la Creu Roja, així com mòduls de lloguer de gandules i zones habilitades per a la pràctica d’esports com el futbol sala, el futbol 7, el bàsquet i el voleibol. Al Varador, a més, hi ha el punt d’informació turística i, com a novetat, un mòdul de lloguer de bicicletes. Al llarg de tot el front litoral també s’han instal·lat lavabos automàtics i 17 dutxes (dues més que l’any passat).

Seguretat i vigilància
A nivell de seguretat i vigilància, les platges de Mataró compten amb el servei de la Creu Roja, que disposa de dues torres de vigilància al Varador i el Callao i quatre cadires repartides pel front marítim. A més, l’entitat disposa de tres punt d’assistència sanitària al Varador, a Ponent i al Callao. El servei de socorrisme es posarà en marxa a partir del 20 de juny i fins el 13 de setembre, coincidint amb la temporada alta de les platges, en un horari de deu del matí a set de la tarda. Des del passat 16 de maig, d’altra banda, la Policia Local porta a terme un servei de vigilància específic de platja tal i com ha fet en anys anteriors. Es tracta de cinc agents que patrullen a peu o en bicicleta vetllant per la seguretat dels ciutadans i controlant el trànsit els accessos i estacionaments. A més, aquest dispositiu també controla les activitats prohibides tals com la venda ambulant.

Pel que fa a la neteja, la reducció en prop de 900.000 euros de la partida pressupostària destinada als serveis de manteniment afecta aquest estiu al servei de neteja de les platges. Tot i que inicialment el regidor de Serveis i Manteniment va explicar que el maig es consideraria temporada mitjana, finalment l’afluència de ciutadans ha obligat a dur a terme la mateixa neteja que en temporada alta, però reduint el nombre d’operaris. Així, enlloc de tres a cinc com l’any passat, seran entre dos i quatre els encarregats de fer la neteja manual. A més, cada dia es fa neteja amb un vehicle i, dos tractors realitzen la neteja mecànica en horari de nit. D’altra banda, l’Ajuntament ha instal·lat una paperera cada 50 metres. Pel que fa ala qualitat de l’aigua i la sorra, l’ACA realitza setmanalment una inspecció de l’aigua i cada dia una de l’aspecte de la sorra, aigua i accessos. Cada dia un vaixell neteja els residus flotants. Uns panells instal·lats al Varador i el Callo informen dels serveis i dels resultats de les analítiques de l’aigua i la sorra.

Etiquetes: