Renovar la formació professional que s’ofereix a la ciutat perquè sigui més adequada a les demandes i les necessitats tant dels ciutadans de Mataró com del teixit empresarial del territori. Aquest és l’objectiu amb el qual l’Ajuntament ha creat la Taula de Coordinació de la Formació Professional, que es constitueix oficialment aquest dilluns a la tarda. Un nou organisme format per un Consell i un Plenari, on hi estaran representats tots els agents implicats en aquest àmbit, des de l’IME, l’IMPEM, el Consell Comarcal i la Generalitat, fins a les agrupacions empresarials i gremials, passant per representants dels sindicats i dels centres de formació reglada, professional, contínua i universitària. La meta de totes aquestes entitats serà optimitzar mapa d’itineraris formatius de Mataró perquè aquests permetin que els ciutadans puguin introduir-se al món laboral de manera més efectiva.
“En moments de crisi, cal reforçar la formació per invertir en capital humà”, va explicar la presidenta de l’IMPEM, Alícia Romero, divendres passat en la presentació de la nova Taula de Coordinació. Romero va recordar que els índex de formació a Mataró “estan per sota de la mitjana catalana” (el 36% dels alumnes no obtenen el graduat en ESO), cosa que dificulta als seus ciutadans integrar-se al mercat laboral. El nou organisme, la creació del qual ja estava prevista en el Pacte per al Desenvolupament Econòmic i Social (PDES), “permetrà coordinar i impulsar noves línies de formació, atents al territori i al mercat, sent coherents amb el que tenim”, va assegurar la responsable de Promoció Econòmica. “La taula ens ofereix la possibilitat de fer una mirada conjunta i planificar amb tots els agents del sector”, va recalcar la presidenta de l’IME, que creu que cal “donar coherència” als dos subsistemes educatius, la formació reglada (aquella que permet accedir a una titulació), i l’ocupacional i contínua (per accedir a una feina i per reciclatge, respectivament).
La Taula de Coordinació de la Formació Professional estarà integrada per un comitè executiu, amb caràcter decisori, i per un plenari com a òrgan de reflexió, participació i deliberació i que es reunirà periòdicament. A més, s’ha establert un Observatori, encarregat de realitzar informes perquè els dos òrgans anteriors puguin planificar i dissenyar itineraris formatius més òptims. Tant el comitè executiu com el plenari estarà integrat per representants de l’administració, del sistema educatiu i del món empresari i social. L’objectiu, més a llarg termini, és que la Taula de Coordinació superi l’àmbit local i es converteixi en un òrgan comarcal.