L'alcohol es manté com la droga que genera més atencions al Servei d'Urgències de l'Hospital de Mataró, segons dades locals de l'any 2004. Aquesta és la principal conclusió del 4rt Informe anual de l'Observatori Municipal sobre el Consum de Drogues, que s'ha presentat aquesta tarda a la Fundació Hospital de Mataró en un acte presidit per l'alcalde Joan Antoni Baron i el regidor de Benestar Social, Oriol Batista.
L'estudi ha estat elaborat a través de cinc tipus d'indicadors: sociològics i de patrons de consum; d'activitat preventiva; sociosanitaris; de tractament d'incidència del VIH; i policíacs i de control de l'oferta. Els resultats s'han pogut obtenir gràcies a la col·laboració de diferents serveis de la ciutat, com els Centres d'Atenció Primària, els cossos policials presents a Mataró, farmàcies, el Servei d'Urgencies de l'Hospital, els Serveis Socials de l'Ajuntament de Mataró i el Centre d'Atenció a les Drogodependències del CSM.
Segons es desprèn de l'informe, les intoxicacions etíliques ateses a urgències van superar els 400 casos l'any 2004; tot i així, s'ha detectat una disminució percentual, i ara representen un 77,65% de les atencions. A més, cal remarcar que en els controls d'alcoholèmia que va dur a terme els cossos policials en cas de sanció o accident, el 60% dels conductors van donar positiu. Del total de 114.000 atencions d'urgència practicades l'any passat a Mataró, un 4,64% tenien relació amb persones drogodependentes.
L'estudi mostra que l'any 2004 es van registrar 41 nous casos de contagi amb VIH a Mataró, el que suposa un increment del 46,43% respecte els de 2003. La principal via de contagi són les relacions entre heterosexuals, que representen el 46,34% del total de les noves infeccions. Batista ha assenyalat que aquestes dades son preocupants, però no alarmants, ja que en números absoluts les quantitats son molt petites. Tot i així, ha destacat que l'Ajuntament de Mataró haurà de fer més esforços en augmentar les campanyes d'informació al voltant del SIDA, sobre tot entre el jovent.
Entre els resultats de l'informe, destaca també que s'ha detectat d'un augment general en el consum d'alcohol, tabac i cànnabis, sobre tot entre els joves de 14 a 18 anys, i un creixement en el consum de cànnabis i cocaïna en l'ambient d'oci nocturn i de cap de setmana. En referència al consum de drogues en menors d'edat, s'ha constatat que durant 2004 es van detectar 97 casos referents a 77 incidències. D'aquests 97 casos, 95 van ser ocasionats per cànnabis, i 90 van ser protagonitzats per nois.
L'informe també ha analitzat el funcionament d'una sèrie de campanyes preventives que es porten a terme a Mataró: Drogues! Què?", "Summer Campaign", "Detecció de problemes de consum de drogues en els centres d'ensenyament secundari", el Programa d'Intercanvi de Xeringues (PIX), el repartiment de material informatiu, i els diferents programes d'accés i distribució de preservatius.
El regidor de benestar social ha recordat que les dades en sí volen dir ben poc, ja que s'ha de contextualitzar i s'ha de donar importància a la vessant qualitativa de la informació. A més, ha afirmat que les drogues legals', com l'alcohol o el tabac, son les que fan més mal.
Amb aquest estudi, que ha arribat a la seva quarta edició, l'Observatori Municipal sobre el Consum de Drogues, creat pel Pla Municipal de Drogodependències de l'Ajuntament de Mataró, té com a objectiu disposar d'un instrument de coneixement útil per identificar i donar respostes als problemes i necessitats dels consumidors de drogues com a individus i col·lectius. A més, gràcies a les dades recollides, es pot establir un diagnòstic sobre la incidència del consum de drogues en la població i, al ser un organisme local, es pot plantejar actuacions més directes i en contacte amb la població.
L'acte ha finalitzat amb una conferència de Jaume Funes, adjunt del Síndic de Greuges per a la defensa dels drets dels infants. Funes ha instat a buscar un equilibri entre l'alarmisme i la passivitat en referència al consum de drogues. Hem d'observar la realitat de la manera més raonable possible, ha assenyalat l'adjunt al Síndic, qui creu que és molt més important saber a què associen els joves el fet de consumir drogues que no passar-nos la vida amuntegant dades, que només condueixen a l'alarma social.