El local de Camí de la Geganta

V. B.

L’antic local d’El Punt serà un centre de reinserció de malalts mentals

El Centre de Formació i Prevenció hi inaugurarà el proper mes de novembre el seu Centre de Rehabilitació Comunitària, fins ara ubicat a Cirera

El Centre de Formació i Prevenció, associació dedicada a l’atenció dels malalts mentals i la seva reinserció social, traslladarà el seu centre de rehabilitació comunitària al Camí de la Geganta de Mataró, a l’antic local del diari El Punt. Fins ara l’entitat operava aquest servei en un espai del carrer Muntanya, al barri de Cirera, que els havia quedat “vell i petit”, segons explica el seu director general, Jaume Clupés. El nou local, que està previst que s’inauguri aquest mes de novembre, permetrà desenvolupar amb molta més comoditat la tasca del Centre de rehabilitació comunitària, un servei públic concertat amb el Servei Català de la Salut que té com a objectiu afavorir la reinserció social i l’autonomia de persones amb malalties mentals i discapacitats psíquiques. “Es lluita contra la malaltia mental en aquells aspectes que deterioren més el pacient, de cara a recuperar les seves habilitats cognitives i el seu contacte amb la societat”, explica Clupés.

El Centre de Formació i Prevenció, que enguany compleix el seu 30è aniversari i que és una associació no lucrativa reconeguda d’interès públic, compta amb dos centres de rehabilitació al Maresme, un a Mataró i l’altre a Premià de Mar. Els dos són dispositius terciaris de la xarxa sanitària, als quals es deriven els pacients adults amb malalties mentals greus o severes. “Apliquem programes individuals a cada pacient, fets a mida de les seves necessitats”, destaca el director del centre. Reunions de grup, entrevistes individuals, tallers d’informàtica o de música, activitats per reactivar processos de vinculació i programes de reinserció comunitària són alguns dels elements amb els quals treballa l’entitat, a partir d’un equip de professionals encapçalat per un psicòleg, educadors socials i sanitaris. “Aquells pacients que mantenen certes habilitats poden entrar en programes d’inserció comunitària”, destaca Clupés, ja sigui entrant a treballar en alguna empresa amb la qual el Centre tingui conveni, participant en activitats formatives o fent de suport a activitats de la pròpia entitat. Tot aquest conjunt d’iniciatives havien deixat petit el centre de Cirera. “A vegades hem reunit una cinquantena de pacients, necessitàvem més espai”, destaca el president. Un espai que trobaran al nou local de Camí de la Geganta.

Les dificultats de la inserció laboral
En el camp de la inserció laboral dels pacients, aspecte clau en la seva recuperació el Centre de Formació i Prevenció necessita la col·laboració directa de les empreses i institucions, però en els darrers temps aquesta qüestió resulta força complicada. “D’entrada, la malaltia mental espanta, per això és molt important la tasca de sensibilització social”. Però a aquest fet s’hi afegeix que la crisi econòmica hagi reduït el nombre el nombre d’empreses disposades a acollir pacients en pràctiques o a contractar-los. De cara a combatre aquesta situació, disposen d’una empresa pròpia, a la zona de Sant Miquel de Mata, que contracta pacients amb malalties mentals. Allà s’hi realitzen cursos de formació i s’hi produirà a petita escala ous i plantes aromàtiques. L’antic local del carrer Muntanya, mentrestant, acollirà una activitat similar a la del Llibre Viu de Rocafonda.

Etiquetes: