“La nova associació, formada per gent més jove, ha nascut amb molta força, és molt dinàmica i ha fomentat la participació. S’ha fet una Serenata que ha mantingut tota l’essència de la tradició i, a més, hem guanyat empenta. Hi haurà futur.” Joan Radó fa vint anys que viu a Sant Ramon i valora així l’última Serenata del carrer, una festa històrica en aquest indret de la ciutat. La vella guàrdia, “encarregada de mantenir viva la festa durant anys realment complicats”, vol apuntar Radó, s’ha retirat i ha deixat pas a una generació de joves del carrer amb il·lusió perquè la flama del veïnatge llueixi amb força. Aquest sentiment de pertinença és un dels aspectes que dota de personalitat al barri. L’Associació de Veïns de l’Havana també “té molta vitalitat” i tot plegat configura un barri cohesionat.
L’actual director de Càritas de Mataró destaca el sentiment de pertinença dels veïns del barri de l’Havana
Joan Radó és el director de Càritas de Mataró i treballa colze a colze amb la Biblioteca Antoni Comas, punt emblemàtic de l’Escorxador: “A la biblioteca hi fem activitats per a la canalla. Ells ens cedeixen l’espai. A més, allà també hi fem entrega dels diplomes un cop acabats els diferents cursos que organitzem”. Radó és responsable de l’àrea de formació de Càritas, una entitat amb vocació de servei que, en aquest àmbit concret, procura diversos tallers a persones adultes que sovint no tenen estudis. Radó també s’encarrega d’un programa per a la infància que inclou reforç escolar, esport amb valors o control de les emocions, més enllà de classes de català i de castellà per a persones nouvingudes. Càritas és tot això i moltes coses més, perquè també treballa en altres necessitats bàsiques com l’alimentació, la roba o l’habitatge.
Sigui com sigui, la tasca de l’entitat i del seu director com a motors de transformació i cohesió social també són, en certa manera, un reflex d’allò que ha sigut l’Havana-Escorxador al llarg de la seva història.