L’escola GEM de Mataró va començar les seves activitats el curs 1966-1967 i actualment acull gairebé un miler d’alumnes. Des de fa dos anys, el centre concertat per la Generalitat de Catalunya utilitza la plataforma digital Moodle com a eina innovadora de treball a les aules. “Tot va començar després que una professora fes un curs de formació a Munich on s’utilitzava aquest servei com a metodologia”, comenta Mònica Castanyer, professora d’anglès al GEM. D’aquest viatge en va sortir una idea: “els alumnes del segle XXI han de ser competents en les noves tecnologies i han de ser capaços d’aprendre a partir de projectes tot fomentant el treball cooperatiu”, afegeix Montse Paradeda, també professora d’anglès. Des dels inicis es va crear una comissió per gestionar la plataforma i els criteris d’ús a l’escola. A més, fa un parell d’anys que al mes de setembre es dediquen algunes sessions a la formació del professorat tot i que, alguns d’ells també fan cursos on-line.
En aquests moments el Moodle s’utilitza de manera generalitzada en llengües, matemàtiques, ciències i tecnologia, mentre que en les altres matèries s’utilitza puntualment. La plataforma és un sistema de gestió de l'aprenentatge i funciona com un “campus virtual” on el professorat administra el contingut. En aquest sentit, la plataforma digital té un accés restringit i cada alumne té un nom d’usuari i contrasenya. “Depenent de l’assignatura hi pengem material audiovisual, lectures, enllaços a pàgines web i també recordem les tasques que han de fer els alumnes”, explica Castanyer, qui puntualitza que “no substitueix la metodologia emprada fins el moment, sinó que és un nou recurs”.
En definitiva, el Moodle ha esdevingut la plataforma digital que integra tota la comunitat educativa: pares, alumnes i professors poden accedir-hi, cadascun d’ells amb un perfil preestablert per l’administrador del centre i consultar tot el contingut. “La filosofia Moodle ens ha permès compartir el coneixement i treballar amb eines 2.0”, conclou Paradeda.