La tornada a l'escola arriba acompanyada, de manera obligada, de la compra dels llibres de text. Un material que si ja de per sí crea controvèrsia degut al seu elevat preu, encara més en època de crisi. El preu mig dels llibres oscil·la sobre els 80 euros en els parvularis, entre 170 i 190 a la primària i més de 200 euros en batxillerats, uns preus dels quals “els pares es queixen”, malgrat els descomptes que ofereixen els llibreters. Francesc Jordi, de la llibreria Actua, assegura que els llibres “no són especialment cars” excepte “les edicions noves”. Es tracta d’una despesa que Jordi veu “una necessitat" Per això, durant el juliol, agost i “sobretot les setmanes de setembre abans de l’inici de curs” la venda de llibres de text es converteix en “una bogeria col·lectiva”.
L’afirmació que els llibres no són especialment cars, però, no convenç als pares i mares encarregats de fer la compra anual. Anna Rubio explica que s’ha gastat 341 euros en llibres de text. “Són més cars que l’any passat i em sembla una barbaritat”, assegura, a banda de recordar que també hi ha “molts diners invertits en tot el material escolar com bolígrafs, cartolines, bates, la cartera o la roba del gimnàs”. Per ella, els llibres haurien d’estar “subvencionats per a totes les famílies” o muntar-hi una campanya “de reciclatge de llibres” més extensa i potent. En el cas de Miquel Zapater, també assenyala que són “una mica més cars que l’any passat”. Això sí, les dues filles els hi ha costat 110 euros, sis llibres per la gran i un per a la més petita. Un preu que troba excessiu tenint en compte que “la meitat són quaderns de cal·ligrafia i llibres tipus fitxes per anar arrencant fulls, impossibles de reutilitzar”. En el seu cas, es pregunta quin ús té el servei de recollida de llibres de segona mà que fa la seva escola (Santa Anna) quan “la majoria són retallables i amb fitxes”.
Marta Perea, que té tres fills a l’Escola Divina Providència, explica que hi ha “beques de llibres que no cobreixen ni de lluny la totalitat de l’import”. “I falta que te la concedeixin; un any ho vaig demanar estant a l’atur i sent família nombrosa i encara espero resposta després d’omplir dades i papers”, lamenta. No dubta en assenyalar, a més, que s’arreglen més fàcilment les famílies que venen de fora: “els ajuts haurien d’estar més repartits, simplement”. Tot i això, afirma que hi ha escoles que poden arreglar les quotes en cas de ser família nombrosa, però que “no entren en el tema dels llibres de text”. A ella li acaba sortint la despesa dels llibres de text entre els “900 i els 1.000 euros, una mesada sencera només en això”. La seva solució passaria per “fer un reciclatge de llibres de manera institucionalitzada i per norma a totes les escoles; curs que acaba, curs que deixa llibres als següents”. “Això, junt amb ajudes del govern finançant llibres seria un gran pas”, afegeix.