Els alumnes que participen al projecte a un dels tallers

Judith Vives

L’escola MD Lourdes acosta els joves als llibres a través de l’audiovisual

El Projecte Lectura Jove anima els estudiants a filmar tràilers basats en les lectures suggerides a l'escola

Com estimular en els adolescents el gust per la lectura en una època on viuen immersos entre pantalles? Aquesta és la pregunta que un bon dia es van fer els mestres de l’escola Mare de Déu de Lourdes. I la resposta va donar peu al naixement del Projecte Lectura Jove, una iniciativa que combina llibres i cinema i que aquest curs ha arribat a la tercera edició. El projecte convida els estudiants a convertir les seves lectures en la base d’un petit curtmetratge o tràiler inspirat en una novel·la. Les pel·lícules i els llibres es treballen durant el curs i es presenten en una projecció pública que coincideix amb els Jocs Florals de l’Escola, que aquest any tindran lloc dimarts vinent, dia 30, a la biblioteca Pompeu Fabra.

La idea del Projecte Lectura Jove, explica el mestre Joan Bustos, va sorgir fa un parell d’anys, quan buscant la manera d'engrescar els alumnes de secundària, se li va acudir que podrien convertir els llibres que els costava de llegir “en alguna cosa que els cridés l'atenció i que els fes treballar sense adonar-se'n”. Va pensar que la majoria tenen experiència com a espectadors de cinema i que, per tant, podrien "traduir" les imatges llegides en curtmetratges. “Així treballaven en grup, ho feien de manera interdisciplinària i havent de projectar la seva "pel·lícula", hi posarien més ganes”, explica Bustos.

Suport i assessorament de la Biblioteca Pompeu Fabra
L’any passat, la biblioteca Pompeu Fabra es va afegir al projecte cedint els llibres en préstec i oferint suport i l’assessorament del formador Carles Alcoy. La metodologia que se segueix per treballar aquest projecte és de tipus pràctic i amè. Els nois i noies aprenen, al llarg de diverses sessions, què vol dir "llegir llibres" i què cal fer per "explicar històries". Participen en tallers pràctics on descobreixen recursos i trucs i on es parla de desenllaços i tòpics literaris però també de plans i d'storyboards. Després ve el treball en grup, on han de convertir el que han llegit en un tràiler d'un minut i mig, “deixant de banda les típiques fitxes de lectura”, explica Bustos. 

El resultat d’aquesta feina són setze hores de formació, cent nous usuaris de la biblioteca, dos-cents llibres llegits ('Demana'm la lluna', de la mataronina Care Santos, 'Cyrano de Bergerac', d'Edmon Rostand i 'El noi del pijama de ratlles', de John Boyne són alguns dels que s’han treballat aquest curs), prop d’una vintena de curtmetratges i premis per als millors en una cerimònia. I, sobretot, les ganes de mestres i alumnes de tornar a repetir l’experiència. 





Etiquetes: