-

V. B.

L’Escola municipal de música entrarà en funcionament el setembre de 2009

L'IME aposta per un model descentralitzat, de moment sense una seu fixa i que treballarà des de diversos CEIP per acostar-se al territori

El curs 2009-2010 viurà per fi el naixement d’una de les demandes històriques de la ciutat, l’Escola municipal de música. El servei, gestionat per l’Institut Municipal d’Educació, entrarà en funcionament el setembre de l’any que ve, posant fi a la mancança que la capital del Maresme ha patit fins ara: és l’única ciutat de tot Catalunya de més de 20.000 habitants i capital de comarca que no disposa d’un centre públic d’ensenyament musical. L’IME apostarà per un model descentralitzat: el servei renuncia a comptar, de moment, amb una seu fixa, i treballarà des de diversos CEIP de la ciutat. “Volem generar una oferta descentralitzada, sobretot en els primers nivells, per impulsar la pràctica musical des del territori”, ha explicat la presidenta de l’IME, Conxita Calvo. La regidora d’Educació ha dit que no s’aposta inicialment per un edifici nou perquè “en el context econòmic en què naixem, cal ser realistes”. Tanmateix, assegura que no renuncien a tenir un espai propi central de cara al futur. Mentrestant, l’IES Miquel Biada actuarà com a “espai de referència transitori” de l’Escola Municipal de Música, segons Calvo.

L’oferta de cursos es donarà a conèixer els mesos d’abril o maig de 2009. En un principi, estaran destinats a nens i nenes de 4 a 12 anys, però es vol establir una oferta per a alumnes de totes les edats. “Volem afavorir la pràctica musical al llarg de tota la vida”, destaca la presidenta de l’IME. L’Escola municipal tindrà dues línies d’actuació: per un costat, acompanyar en l’aprofundiment musical a aquells alumnes que vulguin professionalitzar-se en un futur a través de les escoles superiors de música; i per l’altre, afavorir la pràctica musical amateur. “Volem democratitzar l’accés a la pràctica musical”, resumeix Calvo. El servei no es recolzarà en un conservatori, ja que, tal i com diu Calvo, “el Departament d’Educació ja no n’autoritza de nous”. “Creiem més en la doble missió que plantegem, professionalització i pràctica amateur, que s’acosta més al model europeu d’escola de música municipal”, afirma la regidora.

La creació d’aquest servei municipal va ser tractat divendres passat, dia 28, en la comissió informativa de serveis personals amb tots els grups de l’Ajuntament. Calvo explica que el projecte “neix amb un consens important”, i que tan sols el PP va manifestar alguns dubtes. La qüestió passarà pel ple municipal d’aquest dijous, i posteriorment el servei haurà de ser validat per la direcció general d’ensenyaments artístics del departament d’Educació de la Generalitat, un pas que s’hauria de donar durant el primer semestre de 2009. D’altra banda, el mateix divendres Calvo es va reunir amb representants de les set escoles privades de música de la ciutat per explicar-los el model que es vol aplicar a nivell municipal. La regidora constata que aquestes escoles “són un actiu molt valuós de la ciutat”, ja que durant molts anys han cobert “una oferta que no donàvem des de l’àmbit públic”. Les converses se centraran en la manera com s’articularà l’oferta d’ensenyament musical a Mataró amb l’entrada del nou agent públic, que tal i com diu Calvo, “no té pas la intenció d’ocupar tot l’espai existent”.

Etiquetes: