L'Ajuntament i l'entitat Llibre Viu han signat avui dimarts dia 4 un contracte de cessió d'ús d'una part del local situat al número 35-49 del carrer Colòmbia de Rocafonda perquè l'entitat pugui fer-hi les seves activitats. L'acord l'han rubricat l'alcalde, Joan Antoni Baron, i la presidenta de l'entitat Llibre Viu, Maria Majó, a la Casa Gran de la ciutat. La idea és que, a partir del mes de setembre un cop les obres que s'hi estan fent estiguin enllestides-, obri les portes aquesta nova instal·lació, de 119 metres quadrats, a la qual s'accedeix pel número 33 del carrer Poeta Punsola. L'altra part de l'edifici serà un casal d'avis, seguint amb la tasca que es feia abans en aquest indret. L'immoble té també un pati intern on es preveu fer-hi algunes activitats. L'acord arriba després de la signatura d'un conveni amb Caixa de Catalunya pel qual l'entitat d'estalvis cedia l'espai a l'Ajuntament a canvi de que aquest ens en fes el manteniment.
El Llibre Viu és un innovador projecte endegat des de l'Associació de Veïns de Rocafonda que pretén donar una segona vida als llibres un cop els seus propietaris se'n vulguin desfer, en una iniciativa de la qual només es coneixen paral·lelismes a París i Londres. Amb aquest projecte pretenem donar nova vida als llibres; quan ja no són interessants per unes persones ho poden ser per altres. Els recollim, ordenem i cataloguem, ha comentat. L'entitat compta actualment amb un fons d'uns seixanta mil llibres, tots fora del circuit comercial, repartits entre deu o dotze garatges de la ciutat.
El projecte inclou cedir lots de llibres a altres països que ho necessitin, la pròpia biblioteca, treure parada al carrer el dissabte al matí com es va fer per Sant Jordi i es farà aquest cap de setmana al Fem Gresca de la festa del barri- i crear un espai de lectura.
Barri amb gran potencialitat
Majó s'ha mostrat molt satisfeta per l'acord i ha apuntat que d'aquesta manera es possibilita l'existència d'un espai relacionat amb la cultura en el cor del barri de Rocafonda: Un barri que des del centre es veu com a perifèric i problemàtic i que nosaltres veiem com un gresol amb gran potencial de creació, ha dit amb to de crítica. En aquesta línia Baron ha dit que propostes d'aquest tipus reforcen la cohesió social i convivència, que és el leiv motiv de tota l'actuació municipal en el barri.
Per la seva part Baron ha emmarcat el projecte del Llibre Viu en la voluntat de crear elements de centralitat als barris de la ciutat, de manera que el ciutadà se l'obligui a visitar espais de la ciutat que no estiguin al centre històric. En aquest sentit s'ha referit a la feina que han fet la instal·lació de la biblioteca Pompeu Fabra a la plaça Occitània o de l'Eusebi Millán al barri del Pla d'en Boet i a la que, en un futur proper, faran el local dels Capgrossos a l'antic Escorxador o el Casal de la Dona a Rocafonda. I també ha destacat que aquest nou projecte servirà per trencar tòpics respecte el barri, més sortint d'una entitat del barri que col·labora amb l'Ajuntament.
Per la seva banda el president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera, ha destacat l'esforç que ha suposat poder arribar a la cessió del local i ha alabat la feina feta pel llibreter Francesc Rogés, del qual ha dit que ha fet de la cura dels llibres una manera d'entendre la vida.