Baron explicant les reformes urbanístiques.

M.Coll

L’habitatge, el transport i el medi ambient centren l’Audiència Pública

La sessió participativa per acabar de dissenyar el PAM també esdevé una crítica en aquest sistema de confecció dels pressupostos

L'Audiència Pública, que va tenir lloc ahir al vespre al Centre Cívic del Pla d'En Boet, es va centralitzar en tres preocupacions bàsiques: l'habitatge, el transport i el Medi Ambient. Respecte el primer tema, van ser diversos els responsables de les associacions de veïns de la ciutat que van manifestar la seva angoixa per la saturació d'alguns barris i la construcció descontrolada d'habitatges. Els membres de la CUP van demanar una moratòria en la construcció d'habitatges “fins que els ciutadans actuals tinguin els serveis garantits i després es faci un pla de planificació”. Altres van demanar una política més efectiva contra la massificació d'habitatges, però també més activa per censurar els edificis buits. En aquest sentit l'alcalde, Joan Antoni Baron, va manifestar la manca d'espai per actuar del govern local: “Respecte els habitatges buits ens hem de moure en la legalitat, per tant, només podem promoure el lloguer des de Prohabitatge però poca cosa més”.

El transport públic
Un altre tema reiteratiu durant la vetllada, va ser el transport públic en totes les seves vessants. Santi López, president l'Associació de Veïns, va considerar un error la no aparició en el PAM de cap projecte de connexió de Mataró amb el Vallès. “Per la gent que va amb cotxe hi ha un pla d'actuació per construir aparcaments, però pels vianants i els ciutadans que no conduïm no hi ha cap pla d'ampliació de voreres en els anomenats vials cívics, per tant, hi ha un tractament desigual entre els que tenen carnet de conduir i els que no”, va exposar Juan Sánchez Alcampo, de la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró. A més, també es van demanar més carrils bus, més semàfors preferents, millores en els accessos als vehicles de transports públics i una ampliació dels horaris nocturns.

Davant les queixes, l'alcalde, Joan Antoni Baron, va afirmar que una de les prioritat del tripartit és potenciar el transport públic, tant l'urbà i com en les connexions de la ciutat cap a Barcelona, sol·licitant més trens a RENFE i construint en un futur el tren orbital, però “això no és una qüestió de dos dies”, va afegir. I, respecte, les preferències dels governs per acontentar els conductors Baron també va ser concís: “No podem millorar la peatonalitat d'algunes vies si abans no traiem els cotxes dels carrers i per això fem pàrkings subterranis”.

La protecció del medi
En tercer lloc, un dels temes que va ser present en diverses de les intervencions va ser la defensa del mediambient i dels espais naturals de Mataró. Un dels assistents va trobar a faltar en el document indicadors sobre aquest àmbit, encara que la majoria van atacar el govern per tenir una política poc efectiva i poc concreta en la protecció de zones agrícoles com les Cinc Sènies. “S'han fet molts estudis, però cap acció concreta per això proposem que l'Ajuntament compri cada any algun terreny en aquella zona per mantenir-lo com a sòl agrícola amb horts socials”, va demanar Jubany, en nom de la CUP. En altres casos les crítiques encara van ser més concretes: “L'any passat també hi havia una partida de neteja i protecció de torrents i rieres, però dotze mesos després encara estan pitjor, algunes semblen clavegueres a cel obert i en altres les barraques recorden l'antic Camp de la Bota”, va opinar Miquel Torner, responsable dels Marxaires Mataró-Canigó.

A part d'aquestes tres qüestions, també hi hagueren peticions més concretes, com: una estafeta de correu al barri de Rocafonda i el Palau, pannells on penjar cartells, la reurbanització de la Ronda O'donnell i del Camí Fondo, un nou centre de salut pública al sud del barri de Cerdanyola, una pantalla gegant durant els dies de Santes per veure la dormida dels gegants, la rehabilitació de la masia Les Esmendies, la promoció local de la música en català i la defensa d'aquesta llengua, entre altres.

Crisi del sistema de participació?
En l'audiència pública d'ahir, en la qual hi van assistir una cinquantena de persones entre representants d'associacions de veïns, sindicats, entitats socials i culturals i partits polítics, es van començar a plantejar dubtes sobre la viabilitat d'aquest sistema de confecció de pressupostos. “Aquest any som menys gent que l'any passat, potser valdria la pena començar a buscar noves alternatives, ja que als consells territorials també manca el 60% dels primers assistents”, va opinar Torner, també responsable de l'Associació de Veïns de Rocafonda. Però Baron va defensar el projecte i va assegurar que de les 155 propostes presentades pels consells sectorials i territorials de Mataró se n'han inclòs 140 al PAM 2007.

Etiquetes: