L’hospital de Mataró tractarà a partir d’ara els malalts d’ictus de Mataró i Argentona els 365 dies de l’any durant les 24 hores del dia. A més de l’habitual atenció als malalts a través del Servei d’Urgències, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) traslladarà els malalts fins a l’Hospital de Mataró –havent avisat prèviament el Servei de Neurologia–, on un neuròleg avaluarà el malalt i, si cal, li subministrarà un tractament fibrinolític, que sol desfer els coàguls sanguinis i permet que la sang torni a circular. Fora de l’horari del Servei, els malalts que arribin a l’Hospital de Mataró seran atesos per un neuròleg de guàrdia mitjançant la xarxa de videoconferències Teleictus.
Reduir el temps d’espera
Fins ara, l’Hospital de Mataró només atenia i subministrava el tractament a les persones que arribaven d’Urgències. Sempre que l’emergència era atesa pel SEM, els malalts es traslladaven a l’Hospital de Can Ruti, el centre de referència. El desplaçament suposava que els malalts fossin atesos per un neuròleg uns 30 minuts més tard del que trigarien a ser avaluats si s’haguessin enviat directament a l’Hospital de Mataró.
Des de l’Hospital valoren positivament el fet de poder estalviar aquest temps, ja que l’ictus, un infart cerebral, és una malaltia urgent que necessita ser tractada com més aviat millor. El tractament fibrinolític només es pot administrar les primeres quatre hores i mitja, i s’ha demostrat que com menys es triga a subministrar-lo més efectiu és.
Des que es va començar a administrar el fibrinolític ara fa quatre anys a l’Hospital de Mataró, ja s’han tractat més de 34 persones, xifra que, amb l’ampliació de l’atenció a l’Hospital, s’espera que creixi significativament. Des de principis d’any, ja s’han tractat sis persones, una d’elles durant les hores en què estava actiu el servei Teleictus, en funcionament des de principis de març.