-

capgros.com

L'Hospital de Mataró crea una millora per la mobilitat d'amputats femorals

Aquest nou implant es col·loca dins de l'os i recolza el pes de la cama dins de l'encaiz de la pròtesi

El Servei de Rehabilitació de l’Hospital de Mataró, amb la col·laboració del Servei de Cirurgia vascular i el Servei de Traumatologia, ha creat un disseny innovador per facilitar la mobilitat de les persones a les quals s’ha hagut d’amputar una cama a l’alçada del fèmur. Es tracta d’un dispositiu que s’implanta dins de l’os i que permet recolzar el pes de la cama amputada a dins l’encaix de la pròtesi, una acció que fins ara aquests amputats no podien realitzar.

En poder recolzar el pes de la cama en l’encaix (la funda que connecta el monyó amb la pròtesi), la cama afectada perd menys densitat òssia i gasta menys oxigen per realitzar un moviment, de manera que el pacient pot controlar la pròtesi amb més facilitat i es cansa menys. En conseqüència, pot estar-se més estona dret, i caminar més ràpid i durant més estona.

El total de pacients amputats, els més nombrosos ho són per causes vasculars i acostumen a ser persones grans. Per tant, qualsevol millora en la seva mobilitat o capacitat per estar drets els facilita poder realitzar les tasques de la vida diària i ser autònoms. Es calcula que per realitzar una vida completament independent, una persona ha de ser capaç de caminar de forma autònoma entre 1.100 i 1.500 passes diàries. En el cas dels amputats femorals, aquesta xifra es redueix a 600 passes si compten amb un nivell de suport familiar o social moderat. Per tant, el nou implant dissenyat a Mataró comporta un salt qualitatiu important en l’autonomia d’aquestes persones.

En millorar la salut de persones que han de conviure la resta de la vida, cada cop més llarga, amb una amputació –malalts de càncer, víctimes d’accidents de trànsit, gent gran, diabètics o malalts vasculars–, aquest implant s’emmarca en un dels objectius principals del Pla de Salut 2011-2015: assolir una major qualitat en l’atenció als malalts crònics.

L’implant té forma de clau, amb el capçal de polietilè i el tronc de titani, dos elements que eviten el rebuig, i s’insereix en el fèmur mitjançant una intervenció quirúrgica de tan sols 45 minuts realitzada per metges dels Serveis de Cirurgia vascular i de Traumatologia. El març del 2011, el Servei de Rehabilitació de l’Hospital de Mataró va iniciar un assaig clínic per avaluar l’eficàcia de l’implant dissenyat pel propi equip del centre. 

La primera fase de l’assaig consisteix a la col·locació de l’implant. Un cop donat d’alta al cap de dos dies, el pacient estarà 14 mesos en seguiment i haurà d’assistir a diverses sessions de rehabilitació.La segona fase consisteix a la col·locació externa, sense necessitat d’ingrés, d’un segon dispositiu, també dissenyat per l’equip de Rehabilitació de l’Hospital de Mataró. L’objectiu d’aquest segon dispositiu és connectar-se directament a la pròtesi sense necessitat d’encaix, que és el que causa la major part de les molèsties i les nafres en els amputats.

Etiquetes: