La Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i Maresme denúncia que a l’Hospital de Mataró s’operen mil pacients menys des que es van tancar els quiròfans de tarda i que això allarga les llistes d’espera. Aquesta és una de les reivindicacions de la coordinadora, que aplega entitats socials i treballadors sanitaris. Jesús Nieto i Manel Patricio, representants de l’entitat, expliquen que des de l’Hospital s’han derivat “uns 240 pacients a centres privats de Barcelona”, i lamenten el tancament d’alguns serveis específics com el d’Atenció a la Dependència en salut mental.
Per ells, no es pot acceptar que “es doni feina a hospitals privats tenint sales tancades aquí i obligant als pacients a traslladar-se” i per això reivindiquen que s’equipari el pressupost del Consorci a d’altres de mides similars com el de Reus, Terrassa o Granollers. La reducció d’un 10% de consultes externes d’Atenció Especialitzada, enviant pacients als CAP, i la rebaixa en número de proves complementàries com TAC o ecografies també entren en les seves reivindicacions.
Clara Bruguera, del comitè de treballadors de l’Hospital, explica que un millor pressupost alleugeria les llistes d’espera i permetria no haver de derivar a centres privats: “Amb els quiròfans oberts a la tarda hi hauria feina per fer per tothom”. Bruguera també recorda que les retallades no són només cosa de Mataró i que afecten a tot Catalunya, però lamenta que en tenir menys pressupost que “altres consorcis amb igual o menys activitat”, Mataró n’acabi sortint perdent. Bruguera afegeix que els treballadors donen suport a la coordinadora perquè volen dir prou a les retallades, que repercuteixen en els serveis que es donen i en el seu dia a dia, “hem perdut un 30% del poder adquisitiu des de 2008”, entre d’altres queixes com pagues extres que estan treballant per recuperar.
La coordinadora ha pintat dos murals reivindicatius, un al Camí del Mig i un altre a la zona del camp del Cirera, prop de l’Hospital, on fan evidents les seves reivindicacions. També estan fent recollides de firmes per suprimir llistes d’espera, acabar amb les derivacions, tenir presència al consell rector del consorci, equiparar el pressupost a altres consorcis i reobrir els quiròfans de tarda. Pel 31 de maig a les 18.00h està prevista una manifestació que començarà a la Plaça Espanya i arribarà fins a l’Hospital.
“Les grans decisions es fan sota una visió global de Catalunya”
Des del Consorci Sanitari del Maresme s’ha volgut matisar la situació actual recordant que l’activitat sanitària “s’ha vist reduïda a tot Catalunya seguint les indicacions del Servei Català de Salut”. Una portaveu del CSdM ha explicat a capgros.com que és cert que han baixat les intervencions a pacients ingressats –les dades es poden veure a les memòries del Consorci, afegeixen- però que també “han augmentat les intervencions ambulatòries”. “En tot cas, cap pacient urgent es queda sense intervenir”, recalquen. També expliquen que les derivacions es deuen a que és “una opció que tenen els pacients quan les llistes d’espera superen els límits imposats per l’ICS, que són sis mesos”. En aquests casos “el Servei Català de Salut pot oferir a hospitals contractats aquestes operacions, però són els pacients els que decideixen si ho volen o no “.
La mateixa portaveu considera que “naturalment es podrien fer més coses si tinguéssim un pressupost més gran”, però que això i altres de les reivindicacions, com les ja esmentades o el fet de tancar centres com el punt de dispensació de metadona de Premià de Mar, es deuen a “la visió global que el Servei Català de la Salut té de la sanitat a tot Catalunya, no són decisions nostres o que ens agradin”. Des del Consorci també han recalcat que malgrat tot, la valoració en temes com rehabilitació són punters a tot Catalunya, fet que demostra “que treballem com a centre a alt rendiment”.