-

L'Hospital de Mataró valida que es pot detectar el TDAH a través d'un videojoc

El nou enginy creat a Mataró detecta un petit moviment dels ulls, ràpid i involuntari, que es dona quan es fixa l'atenció en alguna tasca

Un equip de l'Hospital de Mataró –en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA)– ha validat l'eficàcia d'un programa informàtic, en forma de videojoc, que permet determinar de manera objectiva si un infant pateix el Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat (TDAH). Fins ara no existia cap prova específica per detectar aquest trastorn del sistema nerviós i el seu diagnòstic requereix d'un complex i laboriós procés en el que intervenen una gran diversitat d'actors, sovint amb resultats poc precisos. A través del nou enginy s'analitza el que s'anomena vergència ocular, un petit moviment dels ulls, ràpid i involuntari, que es dona quan es fixa l'atenció en alguna tasca.

El TDAH és un trastorn del desenvolupament del sistema nerviós, comú en la infància i l'adolescència que es manifesta a través de problemes d'atenció o hiperactivitat i que pot afectar des del rendiment escolar fins a la conducta o les relacions dels nens, entre d'altres. Un dels principals reptes clínics que suposa és el seu diagnòstic, ja que requereix d'un llar procés d'exploració del nen, a través d'entrevistes amb el pacient, l'anàlisi de la història mèdica i familiar, proves psicològiques i la implicació en tot el procés de la família i l'entorn més proper de l'infant, com ara l'escola.

Aquesta nova eina informàtica ha estat desenvolupada per una empresa tecnològica mataronina, Braingaze

Els experts asseguren que la casuística d'aquest procés provoca que, en alguns casos, el diagnòstic no sigui del tot precís, especialment en els casos lleus o quan apareixen altres trastorns alhora, afavorint un infradiagnòstic del trastorn, o també un sobrediagnòstic. Ara, l'equip de l'Hospital de Mataró que ha posat a prova aquesta nova eina informàtica, desenvolupada també per una empresa tecnològica de la capital del Maresme, Braingaze, obre la porta a poder arribar a diagnòstics més exactes del TDAH.

L'aplicació el que fa és controlar la vergència ocular, un petit moviment dels ulls, ràpid i involuntari, que es fa quan es fixa l'atenció en alguna tasca. Aquest moviment es modula, de forma automàtica i inconscient, en funció de l'atenció amb què cada persona es concentra en una tasca. A l'estudi, tres grups de nens –un amb TDAH ja diagnosticat, un amb altres trastorns i un altre sense cap trastorn diagnosticat– van realitzar una sèrie d'exercicis a l'ordinador mentre es gravava el moviment dels seus ulls. El resultat és que només els nens amb TDAH van mostrar una disminució significativa en els moviments oculars.

Etiquetes: