Els resultats de la prova pilot d'aplicació de les teràpies naturals a l'Hospital de Mataró ha donat, un any després, resultats força satisfactoris. La coordinadora d'aquesta unitat a l'Hospital de Mataró, Natàlia Flores, explica que el malalt que rep aquestes teràpies com a complement de la medicina convencional té una millora global, físicament i anímicament. La iniciativa, però, està envoltada de la polèmica generada per la imminent aprovació d'un decret que regularà l'ús d'aquestes teràpies als centres públics.
Prop de 300 malalts de càncer i lumbàlgia s'han sotmès durant el darrer any a les teràpies naturals que l'Hospital de Mataró ofereix als afectats per aquestes patologies, dins del marc de la prova pilot de l'aplicació de teràpies naturals com a complement de la medicina tradicional. Els tractaments van començar el juliol del 2005 i ara, un any després, les sensacions son bones. L'homeòpata i coordinadora de la unitat de teràpies naturals de l'Hospital, Natàlia Flores, comenta que en aquest temps d'integració de les dues disciplines s'han observat evolucions molt positives: Hi ha qui amb lumbàlgia ja no pren medicació, o se li ha reduït, i amb els malalts de càncer aconseguim reduir les nàusees, els vòmits i l'insomni, així com millorar l'estat anímic.
En definitiva, comenta Flores, es tracta de millorar la qualitat de vida dels malalts. La doctora Flores, que, a més, és homeòpata, considera que l'ús de les teràpies naturals compleix correctament amb els pronòstics de la malaltia, ja que ataca directament els seus símptomes. En aquest sentit, Flores explica que en l'ús de teràpies naturals és habitual, durant les primeres hores posteriors al tractament, que hi hagi un petit augment dels símptomes per després desaparèixer totalment. Flores no ho considera un efecte secundari negatiu, ja que aquest augment momentani dels símptomes s'entén com l'expulsió de la patologia.
Els assaigs clínics
El seguit d'evolucions positives dels malalts s'han anat valorant trimestralment i quan es compleixi el primer dels tres anys que dura la prova pilot s'oferiran les dades definitives al Departament de Salut. A banda dels programes de tractament, però, l'Hospital de Mataró també ha impulsat dos assaigs clínics que serviran per ajustar millor a les dades.
Un dels assaigs distribueix en dos grups, a l'atzar, dones malaltes de càncer de mama que, un cop superat el càncer, pateixen de fatiga. El primer grup de dones es tracta amb homeopatia i el segon amb altres medicaments. Aquesta distinció servirà perquè, complert un any de tractament, s'avaluï quin dels grups evoluciona millor. L'altre assaig es fa amb malalts de lumbàlgia crònica. En aquest cas, però, es treballa amb quatre grups: el primer es tracta amb acupuntura, el segon amb teràpies manuals, el tercer combina l'acupuntura i les teràpies manuals, mentre que el quart només rep el tractament de la medicina convencional.