-

Salva Fernàndez

'L’Iluro HC ha evolucionat tant com Mataró aquests 30 anys'

Perfil d'Oriol Cortada, que compleix 30 anys aquest 2014 i que s'ha encarregat de convertir l'Iluro HC en un dels clubs referents en gestió esportiva

L’Oriol Cortada és enginyer de ponts i camins, però se’l coneix més a Mataró per la seva tasca com a president de l’Iluro HC, recentment nomenat millor club d’Europa de l’any 2013. Aquest 2014 fa 30 anys i segueix treballant per convertir una entitat que estava a punt de desaparèixer en un dels referents del hockey herba català. En un mapa esportiu on destaquen Terrassa, Sant Cugat i Barcelona, Mataró ja s’ha fet un lloc privilegiat gràcies a l’entitat taronja que presideix Cortada.
La passió del hockey herba, que d’herba en tenia poc a Mataró, va arribar a l’Oriol Cortada l’any 97, quan a l’Escola Pia Santa Anna es feien algunes classes a la pista de ciment que  hi ha al mig del velòdrom. “És un esport tremendament addictiu, encara que soni a tòpic, i si t’agrada ho fa per tota la vida”, explica Cortada. En aquella època el club Iluro s’acabava de fundar, tenien un camp de sorra al costat de les pistes d’atletisme i somiaven en tenir un camp de gespa “algun dia”. Cortada es va anar implicant en l’entitat, fins que al 2001 formava part de la junta directiva. “Tenia 17 anys, així que no era del tot legal, però a efectes pràctics en formava part; l’any següent ja era vicepresient”.

El seu ascens s’explica de manera senzilla: “Als clubs petits hi ha una norma, als que ens agrada fer coses sempre ens fan fer coses”. “Necessitem algú per fer això, i un s’ofereix”, recorda. Cortada va protagonitzar un moment de transició vital pel club, que al 2000 només tenia 30 jugadors. Ell i companys de la mateixa edat o similar van decidir tirar endavant un projecte per fer-lo créixer. Actualment són gairebé 300 jugadors i jugadores.

Jugador, entrenador 14 temporades i president. Ha fet tots els papers de l’auca, i considera que el creixement de l’entitat es deu a la competència: “tenim la sort que els nostres rivals són tant bons que hem pogut aprendre de les seves coses que feien bé”. Quatre equips catalans de Hockey Herba estan al Top 10 de millors clubs de Catalunya, sense anar més lluny. El model de gestió del club ha estat un èxit, però també de portes cap enfora. “En la relació amb l’Ajuntament, com que complíem el que prometíem ens vam guanyar el seu respecte; l’aposta per la gespa al camp s’ha demostrat un encert”, afirma, per afegir: “hem fet les coses com si fos un negoci, però sense guanyar mai ni un euro”. Fins arribar ara a ser un referent en els valors de l’esforç i el compromís i en haver estar premiat com a millor club mitjà d’Europa per la Federació Europea d’Hockey. Primer club Estatal que ho aconsegueix.

L’evolució del club, l’evolució de la ciutat
Per Cortada, el creixement espectacular del club és similar a l’evolució dels darrers 30 anys de la ciutat. “Em considero optimista, però tot i que tenim coses per millorar a la ciutat, hem fet un salt important. La Via Europa, els accessos a l’autopista, una Universitat de veritat, el passeig marítim, la renovació dels camps de sorra dels equipaments, el hockey ni existia, ni tampoc la meitat de pavellons.” Per ell, la ciutat “ha crescut i millorat molt”, i posa més exemples com “la presència d’hotels o el nou hospital” i el “desenvolupament urbanístic de la dècada dels noranta”. “Sí, tot això pot haver comportat problemes a dia d’avui, però són coses tangibles, que tenim”, explica.

Per ell, ara toca tirar endavant “elements com el Pla Mataró Ciutat de Valors, coses que fomentin l’orgull de la ciutat” i aconseguir “elements de cohesió que ens uneixin sota l’orgull mataroní”. Per Cortada, “ens calen tres o quatre coses que serveixin per identificar-nos com a ciutat, no més” ja que la resta, com “una qualitat de vida envejable per moltes grans ciutats, com Barcelona” , ja hi és.

Etiquetes: