L’experiència assolida durant el primer curs de l’Escola Municipal de Música (EMM), que es tanca la setmana vinent, ha servit per validar el model organitzatiu i pedagògic escollit per aquest equipament públic. Així ho ha expressat aquest divendres la presidenta de l’Institut Municipal d’Educació (IME), en la roda de premsa de balanç del primer any de funcionament de l’EMM. Calvo ha assegurat que estan “raonablement satisfets” d’aquest primer curs, ja que ha mostrat que l’escola de música era un projecte “necessària” a la ciutat. Però, sobretot, el balanç que fa l’IME és positiu perquè entenen que tant el model descentralitzat, sense seu fixa per al centre, com l’aposta per potenciar la vessant pràctica en l’ensenyament musical i la pedagogia en grup, han estat reeixits. “La línia escollida és encertada”, ha assegurat Calvo.
La regidora d’Educació, acompanyada pel director de l’EMM, Ignasi Gómez, ha constatat que el model descentralitzat, amb 18 seus diferents per als cursos d’iniciació i cinc per las instruments, ha permès “una major interacció” amb l’entorn. Gràcies a això, s’ha pogut atreure “nous públics” a la pràctica musical, un dels grans objectius del centre. “Gent de totes les edats que practiquen una activitat artística que els beneficia tant a ells com al seu entorn”, ha reiterat. Per aquest motiu, de cara al curs vinent es mantindrà la mateixa metodologia de treball. “El model no el qüestionem”, ha dit Calvo, tot i reconèixer que en un futur seria desitjable comptar amb una seu única per als “ensenyaments avançats”, i alhora mantenir la descentralització per als cursos d’iniciació i els ensenyaments bàsics.
L’EMM va iniciar el seu curs acadèmic l’1 d’octubre de 2009, amb 826 alumne d’entre 4 i 85 anys distribuïts en diferents programes formatius segons el nivell, i un claustre de 40 professors. Durant el seu primer any de vida l’EMM ha participat en 63 concerts i audicions, dins de l’àmbit acadèmic però també en col·laboració amb l’Ajuntament i amb entitats i escoles de la ciutat. En l’àmbit de la cohesió social, el centre ha impulsat projectes com Mataró al compàs de la rumba, amb el departament de Nova Ciutadania i la Casa de la Música, o les 4 Cordes, al CEIP Germanes Bertomeu.
346 preinscripcions per al proper curs
El passat 4 de juny es va tancar el període de prenscripcions per al proper curs de l’EMM. En total s’hi han preinscrit 346 persones, entre nous alumnes i estudiants del curs anterior que canvien de programa, i que se sumaran als alumnes que provenen del curs anterior. Dels 346 preinscrits, 193 han demanat fer un instrument; els que tenen més demanda són el piano, la guitarra, la bateria i la guitarra elèctrica. El 18 de juny es publicarà la llista d’admesos i exclosos. De cara al curs vinent hi haurà pocs canvis, malgrat que el director, Ignasi Gómez, ha apuntat que els agradaria poder ampliar la banda de l’escola amb instruments de vent i percussió. Gómez, a més, ha avançat que l’any vinent hi haurà un seguit d’alumnes que faran un programa específic d’accés a estudis musicals de grau superior.