"Un dia estava a la plaça de Santa Anna, vaig demanar un tallat i el cambrer es va quedar ben tallat; no em va entendre". D'aquesta manera tan gràfica ha resumit el president de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica, Toni Civit, aquest migdia a la sala de juntes de l'IMPEM la necessitat de tirar endavant campanyes com les que avui es presentava, En català, tu hi guanyes. "No pot ser que tu t'adrecis a una persona del sector serveis en la llengua del país i no t'entenguin", ha afegit. Resoldre aquesta situació és, de fet, la voluntat de la campanya, en la qual l'IMPEM col·labora en la distribució de material.
Es tracta d'una iniciativa de la direcció general de Política Lingüística de la Generalitat, que a Mataró implenta el Centre de Normalització Lingüística junt amb l'IMPEM. Pretén quatre coses: sensibilitzar l'empresariat dels sectors del comerç i de la restauració sobre l'aplicació de la Llei de Política Lingüística, oferir a l'empresariat suport per a l'aprenentatge del català del personal d'atenció al públic que no conegui l'idioma, fer arribar als clients el missatge que parlin en català amb el mateix personal encara que sigui estranger i, en darrer terme, aconseguir la responsabilització i implicació de tots els agents socials.
En concret el material de suport que es dóna és un tríptic explicatiu sobre la campanya pels empresaris i quatre complements per als treballadors: un díptic d'informació sobre la llengua catalana, un vocabulari bàsic en imatges, un altre vocabulari avançat i una targeta de butxaca que conté un recull de frases per poder-se adreçar al client.
Civit, que és president del Consell del Centre de Normalització Lingüística de Maresme, ha recordat que a Mataró aquesta campanya es va plasmar en dos convenis, un signat amb la Unió de Botiguers i l'altra amb el Centre Comercial Alcampo pel qual unes 150 persones han rebut classes de llengua catalana.
El president de l'IMPEM i líder d'ERC a Mataró ha recordat que precisament avui el director general de Política Lingüística de la Generalitat, Antoni Mir, s'havia referit a la necessitat de normalitzar la presència del català en aquest sector i que la campanya encaixa perfectament amb el seguit de mesures que des de l'Ajuntament s'estan tirant endavant per augmentar l'ús social del català.