Caixa Laietana, un dels grans símbols de Mataró, ha patit aquest any el seu definitiu ocàs. Més enllà d’acabar desdibuixada després de passar a formar pas de Bankia, l’entitat creada a Mataró ha viscut els seus últims dies amb cops importants davant una gestió que s’ha evidenciat com a discutible en temes com la venda massiva de participacions preferents i deute subordinat. El 2013 ha estat l’any en el que han arribat les primeres sentències que obliguen a Bankia a retornar diners a afectats per preferents emeses per Caixa Laietana. Però més enllà d’això, ha estat l’any en el que s’ha escenificat la caiguda definitiva de l’entitat representada en la figura dels seus dos últims directors generals: Pere Antoni de Dòria i Josep Ibern.
Ambdós van estar citats a declarar al Parlament de Catalunya en el marc de la comissió d’investigació de caixes. Ambdós van defensar la seva gestió al front de l’entitat i es van exculpar de qualsevol responsabilitat. Primer, segons Dòria, perquè l’emissió de preferents estava justificada per ser un “bon producte amb bona rendibilitat” i segon perquè la gestió posterior, amb els bescanvis en accions i la pèrdua dels estalvis dels clients, ha estat tot “culpa de Bankia”. Ibern, per la seva banda, també va defensar l’emissió de preferents ja que ho van fer “bé” tot i el “mal desenllaç” i també va explicar que necessitaven ampliar capital i era l’únic recurs que tenien.
L’any acaba de la pitjor manera per ells, ja que un jutge els ha imputat –junt amb cinc exdirectius més- per un possible delicte d’estafa. És la primera vegada que estaran citats a declarar per la via penal gràcies a un cas de dues famílies de Vallgorguina. Imputacions celebrades per l’alcalde de Mataró, que s’ha mostrat ferm en temes com aconseguir l’arbitratge pels afectats de preferents (més de mil clients de Bankia ja tenien l’informe favorable) i poder obrir un nou jutjat extra a Mataró per atendre més de 70 casos pendents i 150 vistes prèvies relacionades amb aquestes estafes.