L’oferta d’estudis universitaris del TecnoCampus (TCM) per al curs 2010-2011, el primer d’aquest parc científic i tecnològic, inclourà 8 graus, dos màsters i tres postgraus. El món empresarial, les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), la salut, el sector audiovisual i el turisme seran els principals eixos formatius, en un programa que recull les dues escoles universitàries existents a Mataró, l’Escola Universitària Politècnica i l’Escola Universitària del Maresme, i en suma una tercera, l’Escola Superior de Ciències de la Salut. La presidenta del TecnoCampus, Alícia Romero, acompanyada pel director de l’EUPMt, Marcos Fáundez, i la directora de l’EUM, Montserrat Vilalta, van presentar divendres passat l’oferta formativa d’aquests centres, adscrits respectivament a la Universitat Politècnica i a la Pompeu Fabra.
“Presentarem una oferta formativa de qualitat, amb els millors professionals i lligada a les necessitats del teixit econòmic de la zona”, va dir Romero. Una voluntat que es traduirà, a partir del proper curs, en un total de vuit graus (les “carreres” adaptades al Pla Bolònia, totes de quatre anys): les enginyeries d’Electrònica Industrial i Automàtica, Mecànica, Telemàtica i Informàtica; Administració d’Empreses i Gestió de la Innovació; Turisme i Gestió de l’Oci; i Infermeria. S’oferiran a més els postgraus en Guionatge de Ficció, Gestió Estratègica i Empresarial i Seguretat Informàtica i Hacking de Sistemes; i màsters universitaris en Emprenedoria i Innovació, i en Gestió de Destinacions i Equipaments d’Oci i Turisme. De tot aquest llistat, la principal novetat és el grau en Infermeria. “Catalunya té una demanda en aquest camp d’entre 15.000 i 25.000 professionals, així que segur que el grau serà un èxit”. La carrera comptarà amb especialitzacions en neurorehabilitació, salut mental i TIC aplicades a l’infermeria. En el futur també es treballarà en l’àmbit de les dependències.
Des de l’EUPMt, Fáundez va explicar que, segons un estudi recent, el camp de les TIC necessita “9.000 titulats” a Catalunya. “Malgrat la crisi, el sector segueix creixent i el país encara és deficitari”, va apuntar. Fáundez també va destacar el gran èxit que ha obtingut el grau en Mitjans Audiovisuals. De cara a l’any que ve, intentaran ampliar places, per evitar que com en aquest curs més de 40 alumnes n’hagin quedat fora. L’EUPM també oferirà per primer cop un postgrau en Guionatge de Ficció, coordinat pel dramaturg i guionista Toni Cabré i amb professors com els directors de cinema Jaume Balagueró, Jutidh Colell, Ventura Pons o Isaki Lacuesta.
Els dos graus de l’EUM, per la seva banda, volen “obeir la filosofia d’aquest parc científic, connectant l’estudiant amb el món de l’empresa, el territori i la innovació”, en paraules de Vilalta. Segons la directora, la gran diferència entre els estudis empresarials i de turisme del TecnoCampus i els d’altres universitats catalanes seran l’accent que es posarà en el camp de la innovació i la “gestió del canvi” en l’àmbit dels negocis. “La nostra oferta pot atreure gent perquè estem al dia i creiem en la innovació”, va afegir. L’estrella de la seva oferta serà el màster en Emprenedoria i Innovació, avalat per l’MBA de la universitat nord-americana e Berkeley. Com a novetat, el grau d’empresa en horari nocturn serà semipresencial, per facilitar la cohabitació d’estudi i treball en la vida dels alumnes.
Foment de l’emprenedoria
En tots aquests graus, postgraus i màsters, hi haurà un eix transversal: la emprenedoria i la competència en la gestió empresarial. “Volem fomentar l’esperit emprenedor, tots els estudiants que passin pel TecnoCampus en sortiran com a mínim amb un pinzellada d’emprenedoria”. La presidenta del parc tecnològic també va apuntar que s’oferiran recursos i suports als alumnes que vulguin convertir el seu treball final de carrera en un projecte empresarial, a través de la Incubadora d’empreses i un règim de beques i premis. Alhora, es potenciarà la internacionalització tant d’alumnes com de personal docent. “Hem de fer una aposta claríssima per la innovació i els àmbits arrelats en el nostre territori, per canviar el model productiu i el teixit econòmic de la zona”, va afegir Vilalta.
Els preus dels graus rondaran de mitjana els 4000 i els 6000 euros. Romero va recordar que les escoles universitàries integrades en el TecnoCampus no estan dins de la xarxa pública d’universitats ni reben subvencions de la Generalitat, cosa que implica aquests preus força més elevats que en els centres públics catalans.