Vern Bueno

L’oposició carrega contra la gestió de les empreses municipals

Genís Bargalló afirma que “potser caldria replantejar” Prohabitatge

Els grups municipals de l'oposició van carregar ahir contra la gestió de les empreses municipals durant la celebració, ahir al vespre, de la Junta d'Accionistes d'Aigües de Mataró, PUMSA i les seves filials, Prohabitatge i GINTRA, a la Sala de Plens de l'Ajuntament, per donar compte dels seus resultats durant l'exercici 2005. CiU i PP van coincidir en criticar sobretot a PUMSA, a qui van acusar de buscar la rentabilitat i els beneficis per sobre de tot, i a Prohabitatge, fins al punt d'aconseguir arrancar de la boca del seu president, Genís Bargalló, que potser caldria replantejar l'empresa.

El portaveu del grup de CiU, Joaquim Esperalba, va assegurar que PUMSA hauria de ser una empresa “amable i creadora de benestar per la ciutadania”, però va assenyalar que a l'hora de la veritat “hi ha hagut molts veïns que s'han sentit indefensos davant la seva actuació”. Segons Esperalba, en determinades ocasions PUMSA ha actuat de manera “irreflexiva i prepotent” pensant única i exclusivament en treure el major rendiment possible del sol de la ciutat. Per aquest motiu, Mataró cada dia que passa és una ciutat “més preparada per venir-hi a dormir, però menys per passejar-hi i viure-hi” Des del PP, el seu portaveu, Paulí Mojedano, va assegurar que PUMSA “pensa més en cercar rentabilitat, deixant de banda els seus valors fundacionals”, fins al punt que en l'actualitat “s'ha convertit en una immobiliaria pura i dura”. A més, va acusar l'empresa municipal de practicar una “competència deslleial” i de no afavorir les empreses locals del sector immobiliari.

El president de PUMSA, Arcadi Vilert, va recordar que aquesta empresa fa “el què se'ns mana des de l'Ajuntament”. Vilert va assegurar que no mantenen en cap moment una actitud prepotent, tot i que si va reconèixer que en les negociacions “sempre hi ha conflictes d'interessos i les posicions de duresa són inevitables”. No obstant, va considerar que “tothom hauria de donar suport a PUMSA quan prens posicions fermes, ja que ho fa per buscar el benefici de tot el col·lectiu”. A més, va constatar que “els resultats de les negociacions sempre han sigut positius per les diferents parts”. Vilert va matitzar que PUMSA “no busca la màxima rentabilitat, sinó un equilibri econòmic i financer”, i va afirmar que no hi ha discriminació “ni positiva ni negativa” amb les empreses locals del sector.

Contra Prohabitatge
Segons Joaquim Esperalba, Prohabitatge és una empresa “creada artificialment per poder donar cadires a tothom”, i va qualificar l'exercici de 2005 de “desastrós” a nivell econòmic (presentava un dèficit de 88.000 euros) . A més, va assenyalar que el seu grup municipal no entenia que “el 80% del les despeses de Prohabitatge es destinin a personal”. Per la seva part Paulí Mojedano es va preguntar si l'aposta pel dèficit continu “és l'adequada” i si la creació de Prohabitatge “està justificada pel què finalment acaba fent”, ja que la seva feina “la podria assumir la pròpia PUMSA”.

Davant les crítiques, el president de Prohabitatge, Genís Bargalló, va apuntar que “potser caldria replantejar aquesta eina”, en referència a Prohabitatge, encara que tot seguit va assegurar que els resultats de 2005 “han estat prou satisfactoris. Bargalló va recordar que aquesta empresa municipal està dedicada “al servei a les persones” i que per tant no genera beneficis econòmics.

Etiquetes: