Els desplaçaments fora de la comarca, com a excepció i amb aquest certificat. Foto: R.Gallofré

La C-32: un peatge etern

L'any 2020 l'autopista de peatge més antiga de l'Estat celebrarà el seu 50è aniversari sense perspectives de deixar de ser de pagament

Els més de 30.000 vehicles diaris de l’N-II, una de les carreteres amb més risc d’accidentalitat de Catalunya, es reduirien notablement si l’autopista C-32 quedés lliure de peatges. Una demanda que es repeteix any rere any al Maresme però que aquest 2019 s’ha respost com sempre, amb una pujada dels preus, que arriba a ser de gairebé el 3% al peatge de Vilassar de Dalt. Quelcom especialment sagnant tenint en compte que la C-32, antiga A-19, és l’autopista de peatge més antiga de l’Estat espanyol, que l’any 2020 complirà el 50è aniversari de la seva entrada en funcionament.

“El desviament de trànsit que comportaria la gratuïtat de la C-32 tindria una incidència notable, però per si sol no faria disminuir en excés el risc d’accidentalitat de la N-II”, avisa Massot. Aquesta reducció, segons el Cap d’Estudis de Mobilitat del RACC, passaria per una adequació de la via a la seva realitat urbana. “Un nou redisseny d’acord amb les noves necessitats que es plantegessin”, afegeix. És a dir, que s’adaptés al caràcter de via urbana amb el que tots els ajuntaments del Maresme volen dotar-la quan passa pels seus termes municipals. Però mentre l’N-II segueixi exercint d’única alternativa gratuïta a la C-32, això serà impossible. La concessió de l’autopista acaba el 2021.

L’any 2017 el llavors conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va anunciar al Parlament que no es renovaria la concessió. Però des de llavors no es coneixen més detalls de les intencions de la Generalitat, més enllà de les manifestades d’implementar el sistema de ‘vinyeta’, que ha de substituir els peatges de barrera. La vinyeta és una espècie de tarifa plana per poder circular durant un període determinat (setmanes, mesos o un any), pagat a mode d’impost.

Etiquetes: