La decisió de l'IMPEM d'organitzar una cercavila pel centre històric de la ciutat el dilluns de Fira ha fet augmentar encara més el descontentament de molts comerciants mataronins, que ja estaven en contra que l'Ajuntament permetés als establiments obrir en aquesta festivitat local. La cercavila tindrà lloc el dia 5 a partir de dos quarts de sis de la tarda i anirà a càrrec del grup Xarop de Canya, que representarà l'espectacle La Balada del comte Arnau. Aquesta iniciativa municipal pretén ser un element dinamitzador lúdic i festiu però des de la Unió de Botiguers ho han qualificat de «despropòsit» i creuen que agreuja més la situació. «Si només apleguen els espectacles d'animació al Centre, els comerços dels barris que es veuen obligats a obrir per no perdre competitivitat encara en sortiran més perjudicats», ha afirmat el secretari general de la UBM, Josep Filbà.
Més enllà d'aquesta última decisió de l'IMPEM, la UBM, Comerç Mataró Centre, Cerdanyola Comercial, La Gran Botiga i Comerç Rocafonda continuen reivindicant «que el Dilluns de Fira sigui un dia de festa per a tothom». Aquestes entitats ja van mantenir diverses reunions amb la presidenta de l'IMPEM, Alícia Romero, van intervenir en el Ple i van penjar cartells de protesta.
Tot i així, l'Ajuntament ha decidit mantenir la seva decisió de permetre l'obertura el dia 5. «L'Ajuntament té una actitud prepotent i de clara superioritat i només té en compte els interessos dels grans operadors comercials», ha afirmat el president de la Unió de Botiguers, Salvador Floriach. Com que les negociacions amb l'IMPEM no han resultat satisfactòries, la UBM preveu entrevistar-se amb l'alcalde, Joan Antoni Baron, per expressar-li la seva preocupació al respecte.
Persianes amunt i avall
L'IMPEM ha enviat cartes als botiguers mataronins informant-los de la possibilitat d'obrir durant la jornada festiva local. Les reaccions són diverses. D'una banda, el centre comercial Mataró Parc obrirà les seves portes, així com altres comerços propers a la zona de la Via Europa. De fet el president de l'Associació Nou Centre, Jordi Llargués, ja va parlar en el Ple del mes de maig per mostrar-se en contra de la postura de la UBM. Llargués va assegurar que el fet que les botigues puguin obrir el Dilluns de Fira és una oportunitat per al comerç de la ciutat pel gran nombre de visitants que rebrà durant aquella jornada.
Però són molts els establiments que s'han afegit a la reivindicació de la UB i mantindran les seves persianes abaixades el proper dia 5. Pilar López, de la cotilleria Vallojera, té molt clar que tancarà: «Al final obrirem fins i tot a la nit!». Aquesta comerciant opina que el petit comerç no està en condicions d'obrir el dia de la Fira perquè té una dependència superior que la de les grans àrees: «Hi ha propietaris que han de triar entre obrir o estar amb la família un dia que tradicionalment ha estat festa local». Núria Molas, de Benetton tem que aquesta dinàmica continuï i també s'acabi obrint el dia de les Santes: «No entenc com un ajuntament pot prendre una decisió així, perquè és com excloure una part de la població de la festa».
Carme Rovira, propietària d'una botiga de moda del carrer Jaume Isern, pensa en la seva dependenta: «Es va preocupar molt amb la decisió de l'Ajuntament perquè no veia just treballar una festa que s'ha fet sempre, i jo tampoc, així que tancarem». Aquestes botigueres, com molts altres establiments, penjaran el cartell de la UBM en què es llegeix: «Nosaltres sí que respectem la festivitat local».