Assumpció Vàzquez, metge de família, és des de l'any 2015 la directora de l'Equip d'Atenció Primària de Gatassa i de Ronda Cerdanya. El de Gatassa és el CAP de Mataró que rebrà una major injecció econòmica dins de les noves partides anunciades recentment per la Generalitat, gràcies al factor socioeconòmic. "Per la zona on estem, tenim una tipologia d'usuari que anomenem peculiar", relata la doctora. Sovint és molt freqüentador, requereix una resposta immediata, existeix la barrera idiomàtica, es necessita més estona per atendre'ls... És per això que la tasca dels mediadors en un CAP com aquest és vital. Actualment en tenen un de subsaharià, una mediadora magrebí i també en necessitaran un de xinès. "En el cas dels pacients xinesos sovint tenen molts problemes amb els idiomes, i són els seus fills els qui els fan de traductors, amb un català perfecte", relata Vázquez.
"Tenim una tipologia d'usuari peculiar, molt freqüentador, sovint amb barrera idiomàtica"
Malgrat que gràcies a la injecció pressupostària es podran dotar de més recursos, la directora també assegura que des que ostenta el càrrec el clima de treball als CAP "és molt bo". I considera que la solució no tan sols passa per tenir més metges i infermeres, sinó per treballar la medicina preventiva i comunitària. Aquí és on estan centrant actualment els seus esforços: en inculcar a la població bons hàbits de salut, a través de les escoles i en col•laboració amb l'Ajuntament i amb les entitats dels barris. Amb aquesta feina de prevenció es vol "alfabetitzar la població en matèria de salut", com diu Vázquez, i així reduir la pressió assistencial als CAP: que no s'hagin de fer visitar tant als metges perquè, simplement, es trobin millor.
"HI ha probleme sper trobar metges, molts prefereixen dedicar-se a la branca hospitalària enlloc de la primària"
El problema, defensa, no és tant la manca de recursos, com les dificultats amb les que directors com ella topen a l'hora de trobar professionals per a l'atenció primària. "Molts metges prefereixen dedicar-se a les branques hospitalàries, a buscar especialitats, i això ens està donant problemes", lamenta Vázquez. Quelcom pel qual no acaba de trobar explicació, ja que assegura que l'ICS paga millors salaris que el Consorci Sanitari del Maresme, per exemple, i que malgrat l'estrès ocasional que pot suposar fer de metge de família, les condicions són prou bones. "Esperem que ara, amb la nova injecció econòmica i la possibilitat de contractar més, canviï aquesta percepció".