capgros.com

La comunitat educativa proposa un pacte entre centres públics i concertats

El món educatiu local va debatre la igualtat d'oportunitats en el servei públic dins les sessions de treball del Pacte Nacional per a l'Educació

La segona de les sessions de treball organitzades a Mataró per recollir l'opinió de la comunitat educativa sobre la igualtat d'oportunitats en el servei públic educatiu va posar de manifest que l'escola pública i concertada han de vèncer els recels i les diferències ideològiques que els separen i han buscar el consens en benefici d'un únic servei públic educatiu. Aquesta va ser una de les principals conclusions de les dues hores de debat que van protagonitzar una vintena de membres del Consell Escolar Municipal el passat dia 16 al Saló de Sessions de l'Ajuntament.

La religió va ser el punt de partida d'una intensa confrontació dialèctica que va posar de manifest les diferents visions dels requisits que ha de complir el futur servei públic d'educació. "L'escola pública ha de ser aconfessional (...) perquè no en tots els casos el caràcter propi del centre és vàlid", va defensar Jaume Aguilar del Moviment Educatiu del Maresme. "Som una escola confessional i estem fent una funció social claríssima dins el nostre entorn. La religió no ha creat diferències internes perquè nosaltres l'entenem com a cultura religiosa", va exposar Joan Camps, director del Salessians, en un dels moments àlgids del debat.

"Hem de vèncer els recels i els perjudicis que encara hi ha entre l'escola pública i la concertada. L'administració ha de disposar de tots els mitjans que tingui a la mà", va dir Ricard Aymerich, representant del Marc Unitari de la Comunitat Educativa. Aymerich va proposar "un gran pacte sobre religió" que va trobar adhesions entre membres de la concertada i de la pública. "Pactar vol dir veure què tenim en comú", va matisar Sílvia de Gea, professora del Salessians de Mataró.

La taula de debat, presidida per Ramon Grau, director de l'IES Miquel Biada i moderada pel periodista Francesc Castanyer, va començar amb la ponència de Josep Menéndez redactor de Pacte Nacional per a l'Educació, el document que ha de derivar en la nova Llei Catalana d'Educació i que durant aquest mes de març està debatent el Consell Escolar Municipal.

En concret a Mataró s'han organitzat tres sessions extraordinàries. La primera va tenir lloc el dia 2 de març i va debatre els àmbits de Família i educació i l'autonomia dels centres. La segona, el passat dia 16, va girar al voltant de la Llibertat d'oportunitats en el servei públic. L'última de le sessions tindrà lloc el pròxim dia 30, també al Saló de Sessions de l'Ajuntament, i tractarà sobre El professorat i la corresonsabilitat dels Ajuntaments en l'educació. En aquests debats, impulsats per la Generalitat, hi són convocats tots els membres de la comunitat educativa.

Etiquetes: