-

V. B.

La CUP presenta 29 mesures per promoure l'ús de la bicicleta a Mataró

El document preveu accions per protegir el ciclista, reduir la velocitat del trànsit a motor i proporcionar aparcaments segurs

“La bicicleta, un vehicle per humanizar Mataró”, presentat aquesta setmana per la CUP, preveu un total de 29 mesures concretes per promoure l'ús de la bicicleta com a mitjà de transport o d'esbarjo a la ciutat. Les accions que incorpora volen millorar la seguretat del ciclista amb la creació de vies segregades i la reducció de la velocitat del trànsit motoritzat, i habilitar aparcaments segurs per garantir un servei ampli i evitar robatoris. També es vol garantir que els nens puguin desplaçar-se en bicicleta de manera segura i independent. El document al complet es pot consultar aquí. 

Amb aquestes mesures, la CUP vol que la bicicleta es consideri un valor i que se li doni la mateixa prioritat que a altres mitjans de transport. L'objectiu final és ajudar a canviar l'ordre de prioritats de l'espai públic, amb els vianants, les bicicletes i el transport públic per davant del vehicle privat. Tot plegat, en el marc d'una ciutat que consideren que té les característiques suficients per circular-hi en bicicleta, però que alhora veuen poc preparada per garantir la circulació amb seguretat. El document l'han elaborat amb el suport i l’assessorament tècnic de Coordinadora Catalana d’Usuaris de la Bicicleta i del Grup de Mataró - Bicicleta Club de Catalunya.

Limitació de velocitat
Entre les mesures més destacades, hi ha la de limitar la velocitat a 50 km/h només en unes vies urbanes concretes, descartant les que siguin d'un sol carril (on es limitaria la velocitat a 30 km/h) o a les considerades "vies residencials" (20 km/h). En els vials de dos carrils, proposen adaptar-los perquè s'hi estableixin carrils bicis segurs, directes i àgils. En les d'un sol carril, no es permetria l'avançament de bicicletes,que a més podrien circular en ambdues direccions.

Carrils bici
Pel que fa als carrils bici, consideren que l'actual xarxa és "deficitària, inconnexa i poc segura", ja que els principals centres de referència no estan interconnectats, ni permet creuar la ciutat. El pla preveu unir els carrils bicis existents i crear-ne de nous que uneixin la plaça Granollers amb la plaça Serra i Xifra, Ronda Cervantes i Cerdanyola, així com un carril des de Laia l'Arquera fins a plaça de Santa Anna. Aquests carrils haurien de ser de diferent tipus: "Carril Mobilitat", que combini el pas de les bicicletes amb els autobusos i taxis (els actuals carril bus), el carril bici bidireccional i els carrers amb dos carrils bicis, un per a cada direcció.

Convivència amb els vianants
Un altre dels capítols que tracta el document és la convivència amb els vianants. Consideren que els carrers on està prohibida la circulació de vehicles a motor han de ser prioritat per a vianants, però no s'hi ha de prohibir la bicicleta, sinó regular-la específicament (per exemple, circulació a velocitat màxima de 10 km/h). Pel que fa a les voreres, les bicis només hi podrien circular quan la circulació segura per la calçada no estigués garantida per l'Ajuntament.

Aparcaments
Per últim, el pla estableix que s'instal·lin aparcaments tipus "bicibox" -molt més segurs perquè permeten deixar la bici en un recinte tancat i cobert- als principals llocs públics de la ciutat, i també aparcaments en 'U' a cada cruïlla de la ciutat. Els equipaments públics haurien de disposar d'aparcaments protegits per a le bicicletes, i els aparcaments subterranis també haurien d'oferir més places específiques.

Etiquetes: