Fins fa ben pocs anys només coneixíem els llibres en suport paper, però l’evolució de la tècnica ha portat a que molts lectors ja optin avui per l’anomenat llibre electrònic. L’inici del curs escolar d’enguany també està marcat pel fet que les aules s’omplen d’ordinadors i molts apunts ja es prenen teclejant en comptes de fer-ho amb bolígraf sobre paper. El món de la publicitat no podia quedar al marge del sentit d’aquests canvis, i més si, com diu Jorge Luna, soci fundador i director general d’Alooha, “fa quaranta anys que el món dels cartells i dels pòsters és pràcticament igual”. Donant voltes a aquest fet, l’empresa que dirigeix va passar-se dos anys, el 2008 i el 2009, millorant el que han batejat com a DPOP (Digital Point of Presentation, punt de presentació digital), una pantalla que es pot instal·lar arreu i en la que es van passant els anuncis amb una alta resolució d’imatge. “De moment els espais més habituals són els grans centres comercials, però no descartem que fins i tot n’hi pugui haver pel carrer. El problema no és la meteorologia, sinó el vandalisme”, pensa Luna.
Els avantatges respecte als cartells o pòsters tradicionals són ben clars: un sistema molt més net, ecològic – l’estalvi de tinta i paper és total -, però a més molt més dinàmic, ja que no es manté un anunci durant molt de temps sinó que es van succeint, i a més amb l’acompanyament d’àudio. “Vam ser els primers a l’Estat en desenvolupar aquesta tecnologia, i ara també som els únics que tenim so a la publicitat, pensem que un element molt important per cridar l’atenció de qui passa pel costat del DPOP”, diu Luna. Allò que el director general d’Alooha considera, però, com a avantatge definitiu respecte al pòster tradicional és que aquest sistema és vàlid “tant per a grans empreses com per a una botiga de barri, s’adapta a pressupostos modestos. Fer una tirada de cartells a tothom li costa el mateix, i acostumen a ser per a campanyes que no duren més d’un mes. En canvi, en aquest cas l’anunciant pot triar quantes vegades vol que aparegui en pantalla el seu anunci i la durada, és a dir, molt més semblant a la publicitat de la ràdio o la televisió”.
Comença l’expansió
Després dels dos anys de desenvolupament del sistema, aquest 2010 ha estat el primer en que Alooha ha donat a conèixer plenament i ha difós els DPOP. L’empresa ha de comptar amb una doble vessant: la tècnica, per al manteniment i la millora de les prestacions del servei, i la comercial, per a la contractació d’anunciants. A més a més de Catalunya, Alooha – que actualment es troba a la Incubadora de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Mataró però ben aviat es traslladarà a la nau Minguell – ja compta amb clients a Madrid, La Rioja i Euskadi, i Jorge Luna ja planeja el futur a mitjà termini: “Pensem que podem trobar mercat, entre altres llocs, a Amèrica del Sud i a Orient Mitjà”.