Després de l’estèril, i perdut, debat sobre la necessitat o no de celebrar el Halloween quan hi ha una tradició tant nostrada com la Castanyada, arriba el Black Friday. Una altra ‘moda’ sorgida del món anglosaxó que s’instal·la a les botigues, grans i petites, per quedar-se de manera definitiva. Els mataronins també celebraran el ‘dia després’ d’acció de gràcies dels nord-americans, que van inventar el Black Friday per intentar augmentar les vendes un divendres en el que la majoria de gent marxava de viatge i no trepitjava una botiga ni de casualitat. Aquesta iniciativa, present en botigues on-line de pes i en grans superfícies, s’instaura també al petit comerciant, que no ho veu amb bons ulls però s’hi veu abocat per no perdre pistonada durant l’època més important de l’any a nivell comercial.
“No ens agrada el dia, ja que es troba a les portes de la campanya de Nadal, però no podem baixar-nos d’aquest tren”, explica Jordi Novo, president de la Unió de Botiguers de Mataró. Per Novo, el comerciant ha de sumar-se a la campanya sí o sí: “si no ho fem, perdem una quantitat de vendes que se’n van segur als centres comercials”. El botiguer també considera que un moment en el que el possible client pot buscar regals de Nadal no s’ha de desestimar, però també funciona com una arma de doble fulla. “Potser vens molt aquest Black Friday i el cap de setmana, però les vendes dels dies següents també poden baixar”, alerta.
És una campanya molt agressiva sobretot en portals on-line i també en grans suprfícies
Novo lamenta que el botiguer es tiri “tot l’any buscant oferir el millor preu de venda, amb rebaixes que s’han diluït i que es poden oferir durant tot l’any i amb accions com aquest Black Friday que perjudica la campanya de la primera quinzena de Nadal, molt important pel petit comerç”. En tot cas, també admet que la visió del petit venedor està canviant. “A La Unió de Botiguers ens hem trobat molts associats que ens han demanat promocionar i anunciar la nostra participació al Black Friday, mentre que n’hi ha d’altres que no s’hi volen sumar”, desgrana.
200 euros de mitjana
La penetració que està tenint aquesta jornada comercial a Catalunya és enorme. Segons l’Obersvatori Black Friday Worten-GfK, un 96% coneix de què es tracta i es gastaran de mitjana 219 euros. Més dades: el 61% dels catalans consultats tenen la intenció de comprar algun producte durant les promocions del Black Friday, que se celebrarà aquest divendres 25 de novembre.
Una altra de les conclusions de l’estudi és que el Black Friday s’ha instaurat com un moment per avançar les compres ja previstes per part dels compradors. El 86% dels catalans enquestats indiquen que compren durant el Black Friday per aprofitar les seves promocions, mentre que les altres raons són per evitar la pujada de preus en Nadal (49%) o evitar problemes d’estoc (29%).
Francina Bigorra, membre de la Unió de Botiguers i propietària de Fransi, botiga amb més de 50 anys dedicada a la llenceria de dona, adverteix sobre aquest avançament de les compres de Nadal. “ens aboquen a descomptes que no són prudents, perquè es fan en plena temporada alta en un moment clau; molts companys es van trobar sense clients la setmana passada perquè la gent espera aquests dies”, explica, per afegir: “si l’any passat que el boom del Black Friday no va ser tant fort a Mataró ja vam patir un desembre dolent, aquest any, tan debò m’equivoqui, tinc la sensació que serà encara pitjor”. En el seu cas, oferirà rebaixes en un producte concret i també vals de descompte per a properes compres.
El Black Friday se celebra aquest divendres 25, però es pot allargar el cap de setmana i durant més dies
La moda i la tecnologia són els sectors regnants en aquest cap de setmana de bojos. Però inclús així, no tots ho veuen de la mateixa manera. “Són com unes rebaixes anticipades, pur consumisme que va en contra de la venda més sostenible que promovem, però hem d’entendre que la campanya de Nadal ja no és com abans i hem d’aprofitar cada moment”, assegura Àngela Rodríguez, de Massana. “Tots els botiguers esperem fer un percentatge de vendes important per Nadal i poder salvar l’any, i començar amb descomptes al novembre potser no és la millor manera però el petit comerç no pot deixar-ho passar si les firmes multinacionals empenyen cap aquí”.
En canvi, Garriga 3 –venda de videojocs- ha decidit no fer Black Friday. Els motius són contundents: “és una campanya que funciona molt on-line, aquí vam intentar-ho i ens van venir quatre gats; no ens compensa perdre diners ni perdre temps amb campanyes que tenen poca incidència, al centre no és on ve la gent a fer Black Friday”.
Incentivar el comerç
Óptics Oliver també s’apuntarà al Black Friday amb ofertes de fins el 40% en ulleres graduades i 25% en ulleres de sol. “Hem d’intentar sumar d’allà on puguem, i les promocions són un incentiu sempre”, explica Xavi Oliver, que afegeix que al final “l’objectiu és el de fer més vendes”. “Sí, et deixes portar una mica pels grans comerços, però no pots mirar a una altra banda ja que si no fas ofertes, no vindran aquells dies”, concreta. Oliver també recorda que el comerç de proximitat té un avantatge: “a les ofertes que fem si afegeix l’especialització en producte personalitzat, la clau perquè el petit comerç sobrevisqui.
La OCU alerta: no hi ha tanta ganga
L’Organització de Consumidors i Usuaris alerta que el Black Friday no té tantes ‘gangues’ com pot semblar. De 1.500 productes a la venda en les principals botigues online l’any passat, van trobar que les rebaixes, de mitjana, eren d’entre el 0,3% i el 2,60%, apujant preus en molts casos per després fer descomptes. Per aquest motiu, recomanen: comparar preus a diversos llocs, veure que sempre hi hagi el percentatge de preu rebaixat, conservar el tiquet, evitar compres compulsives i no acceptar productes defectuosos, ja que les empreses estan obligades a oferir productes rebaixats amb la mateixa qualitat de sempre.