Mataró ha acollit aquest divendres, dia 12, el consell nacional de la Federació de Municipis de Catalunya. En una reunió celebrada a Can Palauet encapçalada pel president de la Federació, Manuel Bustos, l’ens municipalista ha aprovat una resolució que vol servir per donar un cop d'atenció a la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) pel que fa a la gestió dels drets d'autor. Bustos ha explicat que els Ajuntaments “ja fan un gran esforç econòmic”alhora de contractar artistes per les festes populars, per la qual cosa entén que no haurien de pagar cap més cànon. 'Fem inversions en cultura sense ànim de lucre', argumenta. Des de la FMC també demanen a l'SGAE que reconegui l'esforç dels Ajuntaments contra la venda de material piratejat.
La resolució de la FMC sobre el cobrament de cànons per part de l'SGAE també critica els mètodes que utilitza l'SGAE a l'hora de fer complir la normativa. “Posem en dubte que per a l'aplicació d'aquests criteris es pugui autoritzar qualsevol persona a presentar-se en un establiment per dir que en funció del que representa pot aixecar una acta i sancionar l'establiment”, ha explicat. El president de la FMC ha criticat durament l'SGAE per la seva gestió dels drets d'autor, alhora que ha volgut enviar un missatge de tranquil•litat a autors i editors. 'Defensem els drets d'autor i invertim en cultura', sentencia. Des de la federació de municipis asseguren que els creadors culturals continuaran tenint en els ajuntaments uns 'aliats fidels'.
Polítiques d'immigració
En la reunió celebrada a Mataró la federació també ha aprovat una resolució al voltant de diferents polèmiques sobre la immigració. Segons Bustos, no es pot permetre que gent “irresponsable” parli d'aquest fenomen “sense entendre que la cohesió i la convivència són valors molt sensibles”. El president de la FMC assegura que s'ha renovat el compromís dels alcaldes per continuar treballant per aquesta bona convivència: “No permetrem que ningú ho trenqui”.
Consens en l'organització territorial
El consell nacional de la FMC, per últim, ha demanat consens al Parlament de Catalunya en la tramitació de lleis, com la Llei del Consell de Governs Locals, la Llei de Vegueries o la Llei de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que afecten i modifiquen l''arquitectura de governació del territori'. Bustos assegura que són lleis “extraordinàriament importants” que requereixen d'un consens mínim.