“És una llàstima que la ciutat utilitzi els seus artistes només per aparentar, sense aprofundir en les seves obres”. Amb aquestes paraules, i envoltada de la seva mare i els seus familiars directes, la filla de Josep Maria Rovira Brull, Nefer, començava el seu parlament en la presentació de la maleta pedagògica que ella mateixa i el Centre de Recursos han creat entorn de l’obra del seu pare. “Les administracions no saben què és educar ni què és arriscar. Maregen la perdiu des de la comoditat dels despatxos”, afegia. Però més enllà de les paraules destinades directament als polítics de la ciutat, Nefer va agrair la feina feta a la coordinadora del projecte, Montse Lluch, i a tots els participants en nom de la seva família.
Aquestes paraules les pronunciava minuts després de la presentació del nou material didàctic. L’acte, que va comptar amb la presencia de la regidora d’educació i presidenta de l’IME, Conxita Calvo, va tenir lloc dimecres 7 i va deixar petita la sala de la Biblioteca Pompeu Fabra on se celebrava. “Hem treballat per amor a l’art i estem molt satisfets del resultat i de la resposta tan positiva”. Amb aquetes paraules definia i valorava Montse Lluch, tècnica del Centre de Recursos del Maresme, la feina feta en l’elaboració de la maleta pedagògica que permetrà als escolars conèixer i treballar l’obra de Rovira Brull.
Portar l’art a les aules
La maleta consta de petites reproduccions d’obres de l’artista representatives de les diferents tècniques que va treballar, des de la pintura a l’oli fins l’aquarel·la o el collage. Les obres disposen de propostes didàctiques relacionant el seu tema amb punts d’interès per als alumnes. Per exemple, el tèxtil o dibuixos de milicians de la Guerra Civil que permeten fer ús d’aquest recurs a les classes de socials o història. La maleta inclou propostes didàctiques destinades a alumnes de totes les edats, des de P5 fins a batxillerat. A més, a la maleta també s’hi han afegit altres recursos com ara un audiovisual que mostra les obres del seu autor i la seva cronologia o un treball sobre el Callao titulat Les fulles mortes que Rovira Brull va fer per a Televisió de Mataró. Diversos trencaclosques d’obres de l’autor completen el material disponible.
Montse Lluch, tècnica del Centre de Recursos, va explicar que la idea va sorgir en comprovar que no hi havia cap material per oferir a les escoles que volien treballar l’obra de Rovira Brull, conegut entre d’altres obres per ser l’autor de l’escultura Laia L’arquera. "L’escola de La Llantia ens va demanar materials de Rovira Brull i vam comprovar que només teníem un catàleg", explicava. Per posar en marxa el projecte, el Centre de Recursos es va posar en contacte amb l’Institut Municipal d’Educació (IME) i amb Caixa Laietana, que han contribuït econòmicament. Precisament la presidenta de l’IME, Conxita Calvo, es va mostrar molt satisfeta del resultat final “perquè dona molt de joc a totes les edats des del punt de vista educatiu”. A més, Calvo va agrair la feina feta als centres que han col·laborat en el projecte i va fer una petita defensa de l’art. “L’art ha de formar part de l’educació perquè ens acompanya sempre i ens fa més lliures”, va dir.
En l’elaboració de la maleta hi han participat quatre centres d’educació primària i secundària de la ciutat, així com els fills de l’artista, Nefer i Josep Maria Rovira Joan. L'acte de presentació es va cloure amb un petit concert de l'Orquestra de Jazz d'Òrrius. El jazz era, precisament, una de les passions de Rovira Brull.