El director general de l’Administració Local, Joan Cañada, va explicar en la cloenda de les Jornades “Els ajuntaments davant la crisi”, celebrades al TecnoCampus, que l’objectiu de la Generalitat era crear una nova normativa que pogués ajudar a millorar l’economia dels ajuntaments. Per Cañada, el més important és “un canvi normatiu” que permeti crear “un estatut del món local on es marquin els nivells de l’administració, el mapa de competències i les relacions entre altres administracions”. “Caldrà fer-ho de forma asimètrica, ja que no tots han de tenir ni és necessari que tinguin les mateixes competències”, va remarcar. Per Cañada, a això cal afegir-li un nou desenvolupament de la llei de finançament local per ajudar “a mig i llarg termini”.
El membre del Departament de governació i Relacions Institucionals va explicar també que és necessari “dotar d’eines” als ajuntaments per “superar dificultats de confiança que hi ha actualment”. Entre les propostes presentades per fer front a la crisi, va parlar de dissenyar ajudes a municipis i canvis en processos interns i externs: “hem de simplificar els processos, fer-ho tot més senzill”. Per Cañada, la clau està en “produir una sèrie de canvis que permetin millorar els resultats de l’administració local”, actualment en plena crisi pels endeutaments que pateix.
Cañada també va fer una crida a la “racionalització dels recursos”, i va assenyalar el cofinançament entre administració i la mancomunitat d’alguns serveis i accions entre els ajuntaments com solucions per poder tirar endavant nous projectes. “Primer hem analitzat les dades que tenim dels ajuntaments, ara treballem per canviar normatives, processos i programes i el resultat ha de ser la millora de la situació del món local”, va resumir.