El departament d’Acció Social de la Generalitat resoldrà la setmana vinent un deute de 90.000 euros que té amb el Grup d’Invàlids de Mataró i Maresme (GIMM). Aquesta inversió, que es destinarà al pre-centre de dia que l’entitat té a Mataró des del mes de setembre passat, servirà per pal·liar en part els greus problemes de finançament de l’entitat. Li deuen en total uns 300.000 euros entre subvencions i crèdits ja aprovats amb ajuntaments, Generalitat i entitats d’estalvis, però encara pendents de concedir. El director de Serveis Territorials d'Acció Social i Ciutadania a Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray, ha presidit aquest dilluns la inauguració oficial del Pre-centre i ha reconegut que els “problemes de liquiditat” han impedit fins ara resoldre aquesta inversió que tenien acordada amb l’entitat maresmenca. “Tant de bo tot pogués anar més ràpid i millor”, ha assegurat.
Gonzàlez-Cambray s’ha decidit a anunciar la pròxima resolució del deute després de veure com els responsables del GIMM es mostraven molt reivindicatius en l’acte d’avui. La presidenta de la Fundació GIMM, Sílvia López, ha assegurat que viuen moments “molt delicats”. La seva situació financera està molt afectada pel conjunt de subvencions que tenen pendents de rebre, cosa que pot perjudicar el seguit de projectes que estan realitzant arreu de la comarca per a la reinserció de les persones amb mobilitat reduïda. Un dels més destacats és aquest Centre de Dia provisional, ubicat al carrer Josep Montserrat fins que no s’inauguri la seu definitiva, al carrer Núñez de Balboa. “És un centre especialitzat únic al Maresme, que suposa un gran esforç i que necessita un recolzament econòmic”, ha demanat López. En aquest sentit, el primer Tinent d’alcalde, Ramon Bassas, ha assegurat que el govern municipal vol “arribar fins el final en la part que ens toca” per poder resoldre el problema de finançament que pateix l’entitat.
Inserció social
El pre-centre, amb capacitat per a 28 persones, ofereix un servei d’atenció diürna personalitzada que pretén a potenciar les aptituds de les persones amb discapacitat física. L’objectiu és millorar la seva qualitat de vida a través del manteniment físic, el suport psicològic i l’estimulació intel·lectual, de cara sobretot a augmentar la seva autonomia personal. Una feina que es realitza per facilitar la integració social d’un col·lectiu que corre el perill de “quedar-se a casa”, com ha dit Montse Esteve, coordinadora del projecte. Es tracta, però, d’un espai massa petit per la demanda que hi ha (la llista d’espera és llarga) i que fa difícil determinades activitats i tallers. Això s’haurà de solucionar amb la seu definitiva al carrer Núñez de Balboa, però el projecte va per llarg. Bassas ha explicat que el projecte porta “una mica de retard” i que a finals de 2010 tant el local com la promoció de vivendes adaptades per a minusvàlids ja hauria d’estar construïts. Un cop entri en funcionament, comptarà amb unes 60 places.