La Generalitat no veu amb mals ulls la creació d’instituts-escola a Mataró, però de moment tant sols a Cerdanyola -Tomàs Viñas- i d’aquí a dos cursos, deixant per més endavant el de Rocafonda. Per tant, de cara al curs 2017-2018, les solucions que proposen per fer front de cara a la manca de places d’ESO són de caire provisional: una nova línia a Puig i Cadafalch, una extensió de l’institut Laia l’Arquera a l’escola de primària Torre Llauder; i mantenir els barracons a Thos i Codina i Satorras. L’Ajuntament no ho veu gens clar, i rebutja frontalment una altra mesura de la Generalitat, en aquest cas a primària, on està capficada en obrir l’Angeleta Ferrer amb una sola línia.
La Generalitat creu que les escoles de Cerdanyola ja estan preparades però les de Rocafonda encara no
"Un altre any ens trobem amb una decisió precipitada i sense planificació a mig i llarg termini", ha lamentat aquest divendres el regidor d'Educació, Miquel Àngel Vadell, que es va reunir ahir, acompanyat amb l'alcalde, amb el director de Centres Públics de la Generalitat, Lluís Baulenas. El consistori es mostra moderadament satisfet que Ensenyament hagi acceptat la creació d'instituts-escola a Mataró, tot i que amb matisos. En el cas de Cerdanyola, ho veuen factible però no per al proper curs, com exigia l'Ajuntament, sinó per al 2018. La mesura passaria, probablement, per la fusió de tres escoles, Tomàs Viñas, Peramàs i Josep Montserrat, en una única entitat jurídica. A Rocafonda, la Generalitat ho prefereix deixar per més endavant, qual el projecte estigui més madur.
Representants de l'Ajuntament i de la Generalitat, en una foto d'arxiu
La demanda de més places d'ESO, però, serà quelcom tangible ja el curs vinent, i per fer-hi front les solucions que proposa la Generalitat no agraden a l'Ajuntament. El consistori està en contra de les extensions d'institut -l'ocupació d'edificis escolars adjacents- com passarà amb el Laia l'Arquera, que instal·larà aules a l'escola de primària Torre Llauder (escola on hi haurà més espai després que l'alumnat de l'Angeleta Ferrer que avui també l'ocupa es traslladi a la nova seu). "Són projectes diferents, nosaltres volem que siguin integrals", ha dit Vadell. Tampoc li convenç obrir noves línies a instituts existents, com es farà a Puig i Cadafalch. "Si seguim així en el futur no hi haurà lloc per a batxillerat i cicles formatius", ha assegurat el regidor.
"Un altre any ens trobem amb una decisió precipitada i sense planificació a mig i llarg termini", ha dit el regidor
L'Ajuntament també surt decebut de la reunió perquè la proposta d'Ensenyament passa per mantenir els mòduls prefabricats que s'han instal·lat en el curs actual a Thos i Codina i a Satorras. "Vam quedar que serien provisionals, i ja els mantenim un any mes", s'ha queixat Vadell.
Enfrontament per l'Angeleta Ferrer
Pel que fa a infantil i primària, la Generalitat s'ha compromès a no tancar cap grup de P3 encara que baixi la demanda a causa del descens de natalitat, quelcom que l'Ajuntament ha valorat com una molt bona notícia. En canvi, s'oposa frontalment a la intenció d'Ensenyament d'inaugurar l'Angeleta Ferrer el curs vinent, als terrenys de Lepanto-Churruca, amb una sola línia. "Vam cedir el solar a la Generalitat amb la intenció que es crees un centre de dues línies per la manca d'escola pública al centre de la ciutat", ha recordat Vadell.