-

V. B.

La gran simfonia de Germanes Bertomeu

Els alumnes de l'escola mataronina participen aquest divendres en un concert a l'Auditori de Barcelona, compartint escenari amb l'OBC

Més d’un centenar nens i nenes assagen amb els seus instruments de corda a la sala d’actes de la biblioteca Antoni Comas, habilitada per a l’ocasió. Al mateix temps, en tombar la cantonada, les veus de més d’uns 200 infants canten a l’uníson a Can Gassol. Se’ls mira el director de l’OBC, Pablo González, de visita a Mataró per comprovar com avancen els assaigs finals. “Quina meravella! Tenia moltes ganes de veure’ls i m’han sorprès per com ho fan de bé”, dirà després. Aquest divendres, dia 17, els dirigirà a tots ells des de l’escenari de l’Auditori. Serà en l’espectacle que culminarà la segona edició d’Et Toca a Tu, en el qual hi participen els alumnes de l’escola Germanes Bertomeu de Mataró a través del projecte 4 Cordes.

“A casa meva no s’ho pensaven pas que acabaria tocant el violí”. La Sohaila, alumna de sisè de Germanes Bertomeu és una de les veteranes de l’orquestra Quatre Cordes. En forma part des del naixement del projecte, ara fa quatre anys. Però els darrers mesos són d’una intensitat inusual per a tots els seus integrants. “No té res a veure amb abans”, assegura la Sohaila. Estan immersos en unes setmanes d’activitat frenètica, amb multitud d’assaigs encadenats per estar a l’alçada amb la cita de divendres a l’Auditori. Al costat de la Sohaila, la Janet, més petita (ara fa quart) encara no se’n sap avenir que tocarà en un dels escenaris més prestigiosos del país, amb els músics de l’OBC, uns 300 nens com ella i davant de més de mil persones. Ella està més preocupada pel violí. “El que em costa més és agafar l’arquet, és difícil”, diu, acostumada fins ara a tocar només en pizzicato. “Em penso que fins que no estiguin a l’escenari no seran conscients de les dimensions de tot plegat”, explica Laia Serra, coordinadora del projecte Quatre Cordes.

Realment, l’envergadura de tot el projecte és enorme, molt més del què els seus protagonistes haurien imaginat fa ben poc temps. Anem per parts. Et toca a tu és una iniciativa de l’Auditori de Barcelona que connecta l’OBC amb entitats socioculturals que treballen amb la música per a la integració social en barris amb alts índex d’immigració. Es va estrenar l’any passat amb els col·lectius Xamfrà del Raval i Barris en Solfa de Badalona Sud. En aquesta segona edició, els protagonistes són els infants de 4 Cordes i els d’un projecte barceloní de filosofia similar, Veus i Música per a la Integració. 4 Cordes va néixer ara fa quatre anys com una branca de l’Escola Municipal de Música de Mataró. Des dels seus inicis s’ha desenvolupat a l’escola Germanes Bertomeu. A més de promoure l’aprenentatge musical dels alumnes, pretén millorar el seu procés educatiu global en l’àmbit curricular i “en temes de dinàmiques relacionals, d’autonomia, de treball en grup i respecte als companys”, explica Laia Serra. I també vol afavorir la cohesió social amb la implicació de les famílies en l’entorn educatiu. “Es tracta d’un projecte que dóna competències globals als alumnes, perquè surtin el màxim de preparats possibles”, explica la directora del centre, Carme Civit.

Un munt d'implicats
Després de tots aquests anys de treball, els responsables del 4 Cordes consideren que el seu “fitxatge” per part de l’Auditori suposa la consolidació definitiva del seu projecte i la validació de la fórmula emprada. I més quan aquesta segona edició d’Et toca a tu ha crescut en ambició i envergadura respecte al debut de l’any passat. Aquest 2013, el projecte compta amb un munt d’actors implicats. Per començar, el prestigiós compositor català Albert Guinovart, que ha composat part de la música del recital. Les lletres de les cançons les han escrit els propis nens i nenes, en col·laboració directa amb l’escriptora mataronina Lola Casas. El resultat de tota aquesta feina el conformen quatre cançons: animals en blanc i negre; la xocolata; dia i nit; i blanc i negre. El contrast entre aquests dos colors, els que vesteixen els músics d’una orquestra, és el leitmotiv de l’espectacle, que pren forma de concert teatralitzat. Com que el concert inclou cançons a més de música instrumental, S’hi han pogut incorporar com a cantaires tots els alumnes de 3r a 6è de l’escola Germanes Bertomeu.

Més mataronins participen en l’esdeveniment: el jove actor Marc Vadillo, de l’Aula de Teatre, que farà de fil conductor de la part teatralitzada, i el músic i il·lustrador Pere Cabaret, que ha dissenyat la posada en escena. Al recital també sonaran peces d’altres compositors, com Bizet, Grieg i Offenbach. L’OBC els sol interpretar a l’escenari de l’Auditori, però en unes circumstàncies ben diferents a les d’aquest divendres, on compartiran escenari amb 300 infants de Mataró i de Barcelona. “És una experiència molt enriquidora, perquè ens permet tornar a les arrels, al motiu pel qual som músics: per compartir” resol Pablo Gonzàlez.

Etiquetes: