Si hi ha una lliçó que ha deixat la brutal crisi econòmica de la darrera dècada, é que sempre cal tenir en compte la indústria. Un sector que genera llocs de treball més estables i menys precaris que la resta, que és font d’innovació i que alhora és sòlid i productiu. Ciutats com Mataró, afectades per la crisi del tèxtil, van donar l’esquena a aquest sector en favor de la construcció i els serveis, i avui encara ho lamenten. Els polígons industrials de la zona de ponent, amb el del Pla d’en Boet al capdavant, en van ser víctimes, envellits i amb un estat de deixadesa preocupants fruit de diversos factors.
Ara el consistori hi ha posat el punt de mira de cara a renovar-los: hi destinarà 2,1 milions d’euros, subvencionats en un 80% per la Diputació de Barcelona. La importància de tot aquest sector es posa de manifest amb les següents xifres: En un total de 125 hectàrees ocupades pels polígons de Pla d’en Boet, Les Hortes del Camí Ral, El Rengle i Balanço i Boter, hi ha un total de 689 empreses (el 75% de les ubicades al conjunt dels polígons de la ciutat) que donen feina a un total de 9103 treballadors.
L’Ajuntament s’ha vist beneficiat per la convocatòria de modernització de polígons promoguda per la Diputació de Barcelona. El de Mataró ha estat un dels 5 projectes beneficiaris de la província, del total de 19 que s’hi van presentar. De fet ha estat el més ben valorat, per sobre de Sabadell, Rubí, Berga i Manresa. Pren el nom de Pla d’Acció integral de millora dels Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) de ponent i en la seva elaboració també s’hi han implicat sindicats, patronal, Consell Comarcal, TecnoCampus, EURECAT, Som Mobilitat i els ajuntaments d’Argentona i Cabrera, per la seva proximitat.
El plantejament que fa el consistori és convertir els polígons de ponent en un ”Districte de la Indústria i el Coneixement”, lligant l’activitat econòmica i industrial de les empreses amb el TecnoCampus, tant en la seva vessant universitària i d’investigació com en la de promoció econòmica. Per aconseguir-ho també es vol millorar l’espai públic i l’entorn urbà, i modernitzar els serveis i infraestructures, de cara a que les empreses ja existents i les que puguin venir siguin és eficients i competitives. Regular els usos del polígon, avui força desendreçat en aquest sentit (com mostra la proliferació de locals d’oci nocturn o “l’amenaça” de la construcció d’un macroprostíbul) també ha d’anar en aquesta línia. Un altre fet important és la immediatesa de les actuacions: la subvenció obliga a tenir-ho tot acabat a finals de desembre de 2019.
Les principals actuacions
Energia i telecomunicacions. Es preveu la instal·lació de nou enllumenat basat en la tecnologia LED, molt més eficient, seguint el pla d’enllumenat que s’està aplicant a tota la ciutat. També s’estendrà la xarxa de fibra òptica perquè arriba al conjunt de les empreses i indústries de la zona, fins ara una de les mancances més importants. Així mateix es preveu la instal·lació d’una electrolinera davant l’Edifici de Vidre.
Mobilitat. Un dels grans problemes que pateixen actualment els polígons industrials de ponent es troba en l’àmbit urbanístic. Hi ha moltes calçades amb paviment en mal estat i les voreres en alguns casos es troben en un estat molt precari. El sector es va començar a construir a finals dels anys 80, abans que s’apliqués l’actual normativa en matèria d’accessibilitat. El rentat de cara urbanístic ha de servir per millorar les condicions dels treballadors i també l’eficiència de les empreses. El projecte inclou un nou carril bici i aparcaments per a bicicletes, reparació de paviments i voreres, més arbrat i una nova rotonda a l’encreuament del Camí de Sant Crist amb el carrer de Manuel Carrasco i Formiguera.
Seguretat. La sinistralitat a les cruïlles dels polígons industrials de ponent, especialment al del Pla d’en Boet, és massa elevada, fruit de la manca de senyalització i de semàfors. Quelcom que es vol reconduir amb inversions en aquesta matèria que reforcin la seguretat dels vianants i dels conductors, ja sigui de vehicles privats o de camions i furgonetes de les empreses. També es vol millorar la fluïdesa del trànsit per ajudar a la competitivitat. D’altra banda també s’instal·laran càmeres de videovigilància.
Activitat econòmica. Si gairebé 700 empreses ocupen el territori, és important que puguin cooperar entre elles i no només competir. Un dels objectius del pla és impulsar la contractació conjunta de serveis i infraestructures, de cara a que les companyies puguin reduir costos i economitzar recursos. També es planteja un portal online de promoció i geolocalització de les empreses, i projectes d’intercanvis de coneixement a través del TecnoCampus
Pla d’usos. L’objectiu és que el polígon aculli indústries, mentre que les empreses dedicades als serveis s’instal·lin al teixit urbà. Actualment la zona de ponent, especialment Pla d’en Boet, és un ‘melting pot’ on s’hi barregen fàbriques, despatxos d’advocats que han apostat per aquest sector perquè el lloguer és més barat, i locals de restauració i d’oci nocturn. S’està modificant el Pla general d’ordenació urbanística per reordenar els usos i activitats que conviuen al sector, de cara a facilitar la implantació d’activitats industrials a la zona.