El desenvolupament de la Llei de Barris encara a Mataró el seu tram final. A Cerdanyola, el primer barri beneficiat per un dels projectes emblemàtics de l’anterior govern de la Generalitat, es clourà aquest 2011 amb la inauguració del nou Casal de la gent gran del carrer Penedès. En el cas de Rocafonda i Palau-Escorxador, els altres sectors intervinguts, l’Ajuntament ha demanat una pròrroga fins al 2013 per poder culminar inversions com el Casal de la Dona del carrer Gibraltar. Arriba el moment, en tot cas, de fer balanç del que ha significat per a la ciutat l’aplicació d’aquesta iniciativa d’intervenció integral en determinats barris de les ciutats catalanes amb l’objectiu d’evitar-ne la degradació i millorar les condicions dels ciutadans que hi resideixen. Un projecte ambiciós però que no resol totes les mancances que pateixen aquests barris, a tenor del que ha dit aquest dilluns Quitèria Guirao, presidenta del Pla Integral de Rocafonda-El Palau-Escorxador. “La Llei de Barris no és la panacea, per sí sola no és suficient”, ha dit.
Guirao, acompanyada de la presidenta del Pla Integral de Cerdanyola, Carme Esteban, i al presidenta de l’IMPEM, Alícia Romero, han presentat aquest dilluns una nova edició del projecte Treball als barris, que fomenta la inserció laboral i la formació ocupacional en els barris que participen d’aquest projecte. “Amb la llei de barris no n’hi ha prou, cal abocar-hi més recursos des de les administracions i el sector privat ha d’apostar per la ciutat”, ha insistit Guirao, malgrat que ha defensat la iniciativa i els beneficis que ha comportat per Mataró. En aquest sentit, Esteban ha destacat que la Llei de Barris “ha permès inaugurar dos nous equipaments emblemàtics a Cerdanyola com les Tres Roques i el futur casal”, i alhora ha ajudat a “fer més amable” tot el barri. Els dos programes de regeneració urbana emmarcats en aquesta Llei sumen un import total de 21,3 milions d'euros, dels quals 10,7 són subvencions de la Generalitat.
430 mil euros per crear ocupació
El projecte Treball als barris de l’IMPEM ha rebut per aquest 2011 una subvenció que supera els 430.000 euros, una xifra un pèl superior a la de l’any passat. Els programes que integren el projecte segueixen una línia molt similar a la de l’any passat, de cara a promoure la formació i orientació laboral i empresarial com a via per al desenvolupament econòmic i ocupacional de Cerdanyola i de Rocafonda-Palau-Escorxador. De nou l’IMPEM impulsarà programes adreçats específicament a joves sense formació i a dones, amb plans d’ocupació i amb projectes de millora de competitivitat empresarial. Durant el 2010, Treball als barris va formar i orientar 96 joves i 278 dones a través de tallers i altres eines; va promoure fins a 184 visites a empreses dels barris; va millorar la qualificació professional de 17 persones i se’n van contractar 9 mes durant mig any per fer actuacions de manteniment i millora d’espai públic a Cerdanyola i Rocafonda. Alícia Romero ha destacat que projectes com aquests “generen esperances i certeses” entre els ciutadans ja que són “proactius”, i ha reclamat al nou govern de la Generalitat que mantingui aquesta línia i no talli les subvencions.