-

Bernat Ferrer (festes.org / lamalla.net)

La Mercè més mediterrània

Les Festes de la Mare de Déu de la Mercè de Barcelona tenen, enguany, un regust mariner. L'edició 2007 de la Mercè vol atansar Barcelona al Mediterrani, pont de cultures, cruïlla de camins, i ho fa acollint imatgeria festiva i grups folklòrics d'arreu del Mare Nostrum, des de la Carpa Juanita de Vilanova i la Geltrú als Dimonis de Sa Pobla -que la setmana passada estaven a Nova York-, els músics sards Councordia a Launeddas o els amazics Ahidous. També havia de ser-hi present el Liceu Grec de Corfú, però els incendis d'aquest estiu han provocat que el govern grec centri els seus pressupostos en l'extinció del foc.

Dues de les principals activitats que acull la Mercè en l'àmbit tradicional -a banda del correfoc més veterà de Catalunya- són la Cavalcada dels Convidats, diumenge, i la Cavalcada de la Mercè, dilluns, dia de la patrona. El protagonisme de la primera recau en la comarca del Maresme, amb la família Robafaves al capdavant -uns gegants que, per l'estricte protocol mataroní, no acostumen a sortir de la seva ciutat. Els acompanyen els gegants de Sant Pol de Mar, de Premià de Dalt, de Tordera..., així com els Trabucaires del Renaixement de Calella o el ball de capgrossos Pirates i Premianencs, entre d'altres.

La Cavalcada de la Mercè de dilluns ve marcada, enguany, per la singular manera com els gegants de la ciutat, Jaume i Violant, arriben a Barcelona. Ho fan en barca, en una petita cercavila marinera que culmina al port. Allí, els 76 grups participants, tots ells relacionats amb el mar i l'aigua -el Cavallet de Mar de l'Hospitalet de l'Infant, el Canó de la Barceloneta, l'Anguila de Gavà...- els esperen per dirigir-se a l'avinguda de la Catedral en una gran desfilada que pot durar, ben bé, un parell d'hores.

Diumenge a la tarda, a les 17.00, amb motiu del cinquè aniversari de la Colla de Falcons de Barcelona, també hi té lloc la sisena Trobada de Colles de Falcons de Catalunya, en què hi ha prevista l'actuació de la majoria de colles existents a Catalunya d'aquesta disciplina: els Falcons de Llorenç del Penedès, els de Vilafranca, del País del Cava-Sant Sadurní d'Anoia, de Vilanova, els amfitrions i els de Piera, colla que l'any passat va organitzar la cinquena trobada.

La Xambanga
Un altre dels actes tradicionals imprescindibles de la festa major barcelonina és la Xambanga de Gegants, que, segons el tècnic en cultura popular de l'Ajuntament de Barcelona Xavier Cordomí, va sorgir ja fa més de deu anys com una manera festiva de traslladar els gegants cap a l'ajuntament, perquè estiguessin a punt per sortir a la cercavila de la vigília de la Mercè. Els geganters van decidir traslladar els gegants festivament, parant-se a fer una copa aquí i a ballar una mica allà. Amb els anys, però, hi va haver qui va decidir disfressar el gegant de víking, de faraó, disfressar-se ell mateix, fer sonar els tabals a un ritme totalment desacompassat...

El trasllat dels gegants, que havia de ser un mer trasllat de la imatgeria festiva d'un punt a l'altre de la ciutat, es va anar convertint en una irreverent cercavila que, el 2006, ja es va institucionalitzar plenament com l'acte més esbojarrat de la Mercè, amb premis per als gegants i geganters més ben guarnits...

Música per a tots els gustos
Per la Mercè, la ciutat s'omple de concerts pensats per no deixar cap gust insatisfet, amb actuacions més mediàtiques (Ojos de Brujo, Celtas Cortos, Peret i La Troba Kung Fú, Love of Lesbian, Travis, el BAM...), amb d'altres de més tradicionals, com les englobades dins la MercèFolk 2007, o les cantades d'havaneres, els concerts de cant coral o les ballades de sardanes.

Etiquetes: