Rampes d’autobusos que no funcionen bé, places reservades a persones discapacitades que no es respecten i voreres mal rebaixades. Aquestes són algunes de les queixes que el mataroní Antoni Garcia ha anat anotant al llarg del temps i que han culminat en la fundació de Mataró Sense Barreres (MASBA), una nova entitat que vol col·laborar amb l’administració local per eliminar les barreres arquitectòniques a la ciutat. Les prioritats seran en matèria de transport, urbanisme i edificació.
“Hi ha persones que van en cadira de rodes i tenen molts problemes per poder circular per la ciutat i anar a treballar o sortir a fer un volt, és realment frustrant”, explica Garcia. MASBA compta ja amb prop d’una desena d’integrants i els ciutadans s’hi podran associar a partir de gener, per una quota anual de vint euros. La idea de constituir-se com a entitat va venir de les contínues negatives de l’Ajuntament a solucionar problemes d’accessibilitat concrets que, segons MASBA, incomplien la llei de Promoció de l’Accessibilitat i de Supressió de Barreres Arquitectòniques (20/1991).
Una d’aquestes queixes amb resposta evasiva per part de l’administració local ha portat a l’entitat a presentar-la davant del Síndic de Greuges, que ja ha acceptat ocupar-se del cas. "Es tracta d’una ciutadana que va en cadira de rodes i que ha sol·licitat un rebaix a la vorera del carrer Mare de Déu de la Cisa per poder anar a treballar", explica Antoni Garcia, que assegura que la resposta que van rebre de la regidoria de Mobilitat els va molestar: "Van dir que ja ho tindrien en compte i no se n’ha tornat a parlar, tenim la sensació que ens donen llargues".
Col·laboració amb l’Ajuntament
Tot i que fins ara la relació amb el consistori ha estat complicada, MASBA vol canviar la situació, com diu el seu president i fundador: "Esperem que això millori, volem entrar en el Consell Municipal de Mobilitat com a entitat mataronina i assessorar sobre les mancances que té la ciutat i sobretot proposar solucions". Garcia tampoc descarta la col·laboració amb altres entitats del mateix àmbit per tal d’intercanviar experiències i veure com s’han solucionat els mateixos problemes a d’altres poblacions. "Els beneficis d’eliminar les barreres no són només per a les persones discapacitades, sinó per a tothom, dones embarassades, mares que porten el seu fill en cotxet, persones grans o ciutadans que hagin patit una lesió puntual", apunta Garcia.
Una seu adaptada
La nova entitat encara no disposa d’una seu on efectuar les seves reunions. "Se’ns ha proposat un espai al centre cívic de Cerdanyola, però no està adaptat per a persones amb mobilitat limitada perquè no hi ha ascensor així que hem d’esperar a veure si s’adapta o si trobem un altre lloc", explica Garcia.