-

V. B.

La Nau Minguell tanca portes per manca d’ocupació

L'edifici, promogut per PUMSA i gestionat per la Fundació TecnoCampus, va costar 3 milions d'euros, només hi havia una empresa i era molt deficitari

La Nau Minguell tanca portes com a seu d’empreses del sector audiovisual, perquè no té prou ocupació i resulta molt deficitària. L’edifici, promogut per PUMSA i gestionat per la Fundació TecnoCampus, es va inaugurar l’estiu de 2010, va costar tres milions d’euros i havia de ser un clúster d’emprenedors i artistes del món de l’audiovisual. El projecte, però, ni molt menys ha aconseguit aquest propòsit. El nombre d’empreses que l’ocupen sempre ha estat molt menor al previst i això fa insostenible el manteniment de les instal·lacions. Per això, l’Ajuntament ha decidit enviar l’única empresa que hi quedava cap a la seu central del TecnoCampus, i ha demanat a les associació Sant Lluc per l’Art i a Dimarts del Llimoner, que comptaven amb espais propis a la nau, que abandonin les instal·lacions a finals d’aquest més.

La Nau és propietat de PUMSA, i TecnoCampus paga un lloguer anual, el manteniment i les despeses dels emprenedors i entitats que en són inquilins. Un seguit de despeses que són insostenibles en un moment com l’actual. Fonts municipals han explicat que a l’edifici tan sols hi quedava un projecte emprenedor, la firma Casting for Jobs, i que no hi havia cap sol·licitud de cap altra empresa per accedir-hi. Davant d’aquesta situació, TecnoCampus ha decidit deixar l’immoble de cara a evitar despeses. L’edifici s’haurà de destinar a uns altres usos. L’Ajuntament està negociant amb un organisme públic supramunicipal present a Mataró que estaria interessat en traslladar les seves oficines a les dues primeres plantes de la nau. PUMSA està buscant mecanismes per treure rendiment econòmic a la resta d’espais que quedarien lliures.

Les mateixes fonts municipals asseguren que a la ciutat se segueix apostant pel foment de l’emprenedoria lligada al món audiovisual a través de TecnoCampus, però que fer-ho a la Nau Minguell en les circumstàncies econòmiques actuals resulta inviable. El projecte, en tot cas, mai va acabar d’arrencar. Quan va obrir portes, tan sols comptava amb tres empreses amb contracte signat. L’esperança del govern municipal era que amb el pas del temps el projecte es consolidés, però no ha estat així. La que era llavors presidenta del TecnoCampus, Alícia Romero, va definir la Nau Minguell en el dia de la seva inauguració com la punta de llança de la transformació de Mataró i del Maresme cap a una economia “basada en el coneixement, més competitiva i menys vulnerable a les crisis”.

L’edifici del carrer Pasqual Madoz, una antiga fàbrica tèxtil catalogada, es presentava com un espai obert a creadors i empreses “intensives en creativitat” que havia d’esdevenir un “clúster audiovisual”. La nau compta amb un medialab equipat amb tecnologia punta, com ara un ciclorama circular de 360º, i amb espais polivalents per a empreses amb mòduls d’entre 16 i 53m2. A la tercera planta, a més dels locals per a Sant Lluc i Dimarts del Llimoner, s’hi ubicava una zona de coworking per a lloguers temporals. Un seguit d’espais que ara han perdut tot el seu sentit i que s’hauran de redefinir de dalt a baix.

Etiquetes: