La nova llei d’associacions, promoguda per la Generalitat de Catalunya, potenciarà el funcionament democràtic de les entitats. Aquesta és alguna de les característiques que adoptaran les associacions, junt a altres punts també importants com l’autonomia de gestió, la independència dels seus càrrecs o un millor funcionament democràtic. “Moltes de les coses ja es feien, però ara estan per escrit”, ha explicat el regidor de participació, Carlos Fernández. El regidor ha enumerat els diferents punts que s’hauran de modificar en el sí de les associacions. “Queda per escrit el principi lucratiu, que restringeix la venda de patrimoni entre associats o a l’exterior”. A més, Fernández ha recordat que ara “no pot haver-hi cap càrrec de l’entitat que cobri per fer un servei de l’àmbit del qual sigui secretari”, així com també “només el 50% dels dirigents poden cobrar per fer activitat retribuïda”.
Aquesta nova legislació no només toca el tema econòmic. El principi d’independència marca el fet que “no hi hagi conflictes per prendre decisions; si una decisió afecta a algun integrant aquest no pot incidir-hi, s’ha de quedar al marge i donar-ne tota la informació possible”. Un exemple del que significa aquesta norma seria el cas de Can Fàbregas i el regidor Ramon Bassas, que va abstenir-se de les votacions referents a l’antiga farinera. La llei també vol afavorir el funcionament democràtic, de tal manera que “es protegeixin les minories” amb diversos mecanismes. Ara, encara que sigui menys del 10%, es podrà forçar la convocatòria d’una assemblea extraordinària, canviar l’ordre del dia o l’aparició del vot ponderat, que serveix per donar més representació als socis que tinguin més pes (com podria passar en una federació en la que una entitat representa més persones que una altra). Per últim, hi ha un nou principi de transparència que obliga a presentar els comptes dins el temps establert, per exemple. Tot això són normes que segons ha explicat Fernández “ja es feien en les associacions”.
Una de les accions que hauran de dur a terme les associacions és canviar els estatuts per adequar-los a la nova llei, tot i que tenen tres anys per fer-ho. Aprofitant la ben entesa, el regidor de participació llança a l’aire l’opció que “a banda de la feina que treballen a diari, intentin obrir la participació i actualitzar la documentació del centre”. “moltes entitats van obrir fa molts anys amb uns objectius, podria ser el moment d’agafar aquestes bases, posar-les sobre la taula i discutir-ne el futur”.