Optimista, riallera i amb el propòsit d'aprendre coses noves cada dia. Així és Maria Lluïsa Aranaz, la conductora del magazín matinal de Mataró Ràdio 'Viu la vida dia a dia' des de ja fa 10 anys. Durant tres hores cada matí la Maria Lluïsa s'apropa als mataronins fent entrevistes i parlant de temes d'actualitat amb la naturalitat i proximitat que la caracteritzen. La seva passió per la ràdio li ve de lluny, ja que va ser amb només 17 anys quan va tenir el primer contacte amb el mitjà. Tot i que durant uns anys també va ser directora del centre de bellesa i estètica Sanelen, Aranaz mai ha perdut de vista la ràdio. "M'encanta el que faig i això és primordial", explica, afegint que "no he perdut mai la passió per fer les coses, sempre tinc curiositat per tot el que faig i això m'ajuda moltíssim".
Quan vas començar en el món de la ràdio?
Quan tenia 17 anys jo vivia a Tarragona i el meu germà gran era amic d'un locutor de Ràdio Tarragona. Un dia vaig anar a veure un dels programes, que llavors es feien de cara al públic, i vaig acabar participant en un concurs. L'endemà, el director de la ràdio em va trucar a casa dient que tenia una veu molt bonica i que perquè no anava a fer de locutora de ràdio. A mi em fascinava.
Com van ser els inicis?
Va ser una època molt bonica de la meva joventut on vaig estar treballant fent molts programes. Jo era molt riallera, no era una persona gens tancada, i vaig tenir afortunadament molt d'èxit i molta sort. Després de casar-me i criar els fills vaig anar a viure a Masnou i allà em van demanar anar a l'emissora de ràdio que s'acabava d'obrir. Més tard, em van oferir presentar un magazín a Mataró.
Però també vas estar al capdavant d'un centre d'estètica. Com és això?
Fent ràdio vaig entrevistar a la gent de la casa de bellesa i estètica Sanelen de Mataró. No els hi anava massa bé i em van proposar ser la directora del centre. Realment no sé què veien en mi perquè jo no era cap professional de l'estètica, però finament vaig decidir demanar una excedència a la ràdio i fer una prova durant tres mesos. Vaig tenir molta sort, feia el que a mi m'agradava i estava molt a gust. Tant que vaig arribar a estar 16 anys.
Com vas acabar presentant el 'Viu la vida dia a dia'?
Jo no havia perdut mai el contacte amb la ràdio. Malgrat estar a Sanelen, sempre havia fet col•laboracions a ràdio Arenys, ràdio Argentona... Mai la vaig perdre de vista. Quan vaig deixar la feina, em van trucar perquè estava a punt d'obrir-se l'emissora de Mataró. Em vaig donar compte que volia tornar a aquell món i vaig enviar una proposta per fer el magazín. No sé per què em van dir que sí, però aquesta és ja la desena temporada.
Quin és el secret per mantenir-te 10 anys al capdavant?
Dono un caire natural a les entrevistes. Jo no sóc mai la protagonista, sinó que el protagonista és la persona que té l'amabilitat de venir a parlar. Jo només sóc la conductora que fa que l'entrevistat es trobi a gust i pugui parlar. El secret no sé quin és, crec que és que m'accepten com sóc. I sobretot l'equip fabulós que tinc al costat i tota la tasca que fan. Estic acollida i tenim un bon feed-back.
Com ha canviat la ràdio en els darrers anys?
La ràdio ha canviat molt pel que fa a la naturalitat. Abans era tot més tancat, més acotat, no podies dir segons què i riure estava molt mal vist. Ara s'ha posat molt a l'abast de tothom. Malgrat tot, penso que el que no s'ha de perdre mai és el respecte a la gent. Jo el que intento és no ofendre mai a ningú, tot i que si m'he de posar seriosa, m'hi posaré.
Com veus Mataró a nivell social i cultural?
Mataró és una ciutat rica en propostes culturals. Un punt importantíssim per a la ciutat és el TecnoCampus, que està donant una visió futurista de la ciutat. En general, a Mataró ens estem fent grans tenint la nostra pròpia entitat (La Nau Gaudí, el Museu del Tèxtil...). Fem esdeveniments importants com Les Santes, que cada vegada més són una referència, o la celebració de La Festa al Cel durant dos anys seguits i esperem que un tercer. Mataró necessita vendre's perquè pot i perquè té moltes coses positives i els mataronins s'han de sentir orgullosos de la seva ciutat.
Quina és la importància del periodisme de proximitat?
És imprescindible. De periodisme generalista, poses la tele i tens el que vols, però també és fonamental saber el que passa a casa teva, al teu entorn, aquella notícia que t'afecta personalment. El periodisme local és imprescindible per informar, per cultura, per diversió... per tot. Sóc una enamorada del periodisme de proximitat i sobretot de les persones que el porten a terme i lluiten perquè tiri endavant amb paciència i resistència. S'ha de cuidar moltíssim i no s'ha de defallir.