Francesc Castanyer / ACPG

La premsa catalana fa pinya a Salamanca

L'ACPG, l'ACPC i l'APPEC participen conjuntament al Congrés d'Editors de Publicacions Periòdiques que comença demà a Salamanca

Els dies 24 i 25 de febrer, Salamanca reuneix uns quatre-cents editors de tot Espanya en el primer Congrés d'Editors de Publicacions Periòdiques organitzat per l'Associació Espanyola d'Editors de Publicacions Periòdiques (AEEPP). La trobada tracta de forma sectorial l'àmbit de les revistes professionals, els mitjans de comunicació generals i la premsa gratuïta. Però hi ha una quarta sala de treball –que no s'esmenta explícitament al diari oficial del Congrés– que gira al voltant de la premsa catalana, gallega i basca.

Darrere d'aquesta iniciativa, inaudita en un congrés d'àmbit estatal, hi ha el segell de les tres associacions d'editors més importants de Catalunya: l'Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC)i l'Associació Catalana de Premsa Gratuïta (ACPG).

El programa de la “sala 4” inclou dues taules rodones. La primera (divendres 25 de febrer, a les deu del matí) planteja el debat sobre la realitat de les publicacions editades en les llengües cooficials de l'Estat, amb ponents de les tres associacions catalanes, de les basques Topagunea Euskara Elekarteen Federazioa i l'Euskarazko Komuninikazio Taldea i de l'organització d'editors gallega A Nosa Terra.

La segona taula (divendres 25 de febrer, a dos quarts de dotze) permet obrir una porta a l'Europa plurilingüe sota el títol Un repte de noves oportunitats. La presència de la delegació catalana també es fa notar en el programa general, amb nombrosos ponents i personalitats convidades, deixant constància del potencial de la realitat editorial catalana, que és un dels principals objectius del viatge. Al mateix temps, cadascuna de les tres associacions apunta interessos concrets que justifiquen la seva presència a la ciutat castellana.

“És important per a l'APPEC, com a associació de revistes en català, començar a tenir veu dins el marc editorial estatal”, comenta Jordi Castillo, delegat de la junta d'aquesta entitat a Salamanca. Castillo valora la possibilitat d'establir contactes amb altres editors, especialment del País Basc i Galícia, amb els quals hi ha reptes i interessos comuns. Per Mateu Ros, president de l'ACPG, “el Congrés és un punt de trobada entre editors de premsa gratuïta de tot l'Estat i, en aquest sentit, crea el marc adequat per compartir experiències i conèixer noves iniciatives empresarials dins el sector”. Ros recorda que l'Associació Catalana té “un germà gran”, l'Asociación Española de Prensa Gratuita (AEPG), que canalitzarà bona part d'aquest intercanvi empresarial.

Pel que fa a l'ACPC, Estanis Alcover, vicepresident de diaris i revistes, apunta que la seva entitat sempre ha estat oberta a rebre tots els imputs que sobre la professió puguin rebre arreu. “Hem assistit a congressos i jornades al País Basc i a Galícia. I en aquesta ocasió hem volgut anar a Salamanca per escoltar i també per intentar mostrar a la resta d'editores espanyoles la realitat de la premsa catalana, que és desconeguda a Espanya”. Castillo, Ros i Alcover formen part del comitè executiu del Congrés com a representants de les tres associacions que actuen de convocants.

Més enllà de l'oportunitat de promoció que aquest congrés ofereix a l'ACPC, l'APPEC i l'ACPG, l'experiència salmantina ha servit de pretext perquè les tres entitats d'editors hagin obert una línia de col·laboració. Aquest fet ha provocat que “el tripartit” miri més enllà i plantegi futures accions conjuntes. “Seria important enfortir la relació per situar-nos davant les administracions i guanyar presència en el mercat publicitari estatal”, comenta Jordi Castillo. El delegat de l'APPEC planteja fins i tot la possibilitat de portar el Congrés a Catalunya. “Hem de demostrar que tenim un pes a l'Estat superior a al-tres associacions”, afirma. En la mateixa línia, Alcover subratlla les grans possibilitats d'aquesta unió. “Aprofitar les sinergies de les tres associacions i convertir-nos en lobby pot ser profitós de cara a les nostres vendes i de cara als nostres proveïdors”. Per Alcover, “el contacte entre entitats sempre és un valor afegit”.

“En un futur a mitjà termini ens podríem plantejar compartir serveis a tots nivells. El que estem fent és multiplicar el potencial d'una sola associació per tres. A partir d'aquí el futur està obert”, assenyala Ros des de la perspectiva de la premsa gratuïta. “Per part de la nostra associació és especialment important el reconeixement de l'ACPC i de l'APPEC de la nostra vocació informativa”, afegeix Ros.

En aquest sentit, Castillo considera que el contacte amb l'Associació Catalana de Premsa Gratuïta servirà per trencar tòpics en relació amb el sector de no pagament. Els dirigents de les tres entitats coincideixen afirmar que l'estada a Salamanca serà el principi d'una llarga amistat.

Etiquetes: