F. Castanyer

La premsa gratuïta catalana fa balanç del seu bon moment a Mallorca

Una cinquantena d'editors es reuniran el dia 10 de juny a Palma per debatre els reptes de futur del sector a Catalunya i Espanya

L'Associació Catalana de la Premsa Gratuïta (ACPG) i l'Asociacion Española de la Prensa Gratuita (AEPG), les dues entitats de referència del sector a Catalunya i Espanya, respectivament, celebren les seves assemblees ordinàries anuals a Palma de Mallorca el pròxim dia 10 de juny.

La convocatòria, que reunirà una cinquantena d'editors, arriba en un moment dolç per a la premsa gratuïta, que ha experimentat un fort creixement a Catalunya i Espanya seguint la tendència marcada per altres països europeus com Alemanya, Suïssa, França i Àustria.

Professionalització
L'ACPG va néixer el 1997 per iniciativa d'un grup d'editors que tenien com a objectiu cohesionar i prestigiar la premsa gratuïta. Després de vuit anys de trajectòria, l'actual junta presidida per l'editor de Mataró (el Maresme), Mateu Ros, afronta el repte de garantir el futur de l'entitat, dotant-la d'una estructura professional, potenciant el seu paper com a únic interlocutor davant les institucions i centrals de compra i incrementant la seva representativitat.

Actualment en el conjunt de Catalunya i les Illes hi ha més de tres-centes publicacions gratuïtes, de les quals l'ACPG representa aquelles que mantenen una vocació informativa, que estan escrites majoritàriament en català i que tenen o han sol·licitat el control de tirada i difusió. Les més de quaranta capçaleres integrades en l'ACPG difonen en conjunt més d'1,4 milions d'exemplars que arriben a 4 milions de lectors. Segons un estudi promogut per l'ACPG en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, tres de cada quatre catalans llegeixen habitualment publicacions gratuïtes.

Espanya, seguint el model català
De la mateixa manera, l'AEPG ha traslladat a Espanya l'experiència i el bagatge de l'ACPG i s'ha consolidat com l'entitat de referència de les publicacions gratuïtes a tot Espanya. L'AEPG, presidida per l'editor Pere Gayan, compta actualment amb més de tres-centes capçaleres associades que tiren en conjunt més de 9 milions d'exemplars i arriben a un públic potencial de vint-i-tres milions de lectors.

L'AEPG, compta amb delegacions a Albacete, Mallorca, Màlaga ,València, Barcelona i Madrid i ha iniciat un procés de professionalització que es concretarà en aquesta assemblea amb la creació de diferents comissions de treball.

Etiquetes: