El grup municipal del PP preguntarà en el proper ple municipal del dia 11 sobre la situació de la residència Mare Nostra, que funciona malgrat no disposar de llicència d'activitats. L'Ajuntament va denegar el passat mes de maig aquesta llicència per causes legals, després de comprovar que el darrer projecte presentat per la Fundació privada que gestiona el centre no s'adiu a la normativa vigent.
La Fundació Mare Nostra va presentar l'octubre del 2005 una sol·licitut de llicència que fés possible el projecte d'ampliació de la residència, que actualment ocupa tres plantes de l'edifici situat al número 74-76 de l'Esplanada i disposa de 42 places (39 de les quals estan ocupades). Aquesta ampliació passava per unificar les tres plantes i crear un accés independent de l'edifici a través de la planta baixa, que la fundació ha adquirit recentment. Però el consistori no ha acceptat el projecte perquè, entre d'altres aspectes, proposa construir un accés i un ascensor en un espai que supera l'edificabilitat de l'edifici, fet que contradiu la normativa urbanística vigent. Davant la denegació de la llicència, la Fundació va presentar el passat juliol un recurs contenciós-administratiu contra l'expedient de clausura.
Paral·lelament, els patrons de la Fundació s'han reunit amb l'alcalde i diversos representants municipals per tal de buscar una sortida a la situació. Arran d'aquesta reunió, celebrada a finals de desembre, l'entitat ha decidit modificar el projecte: a la reunió vam concretar les esmenes que calia fer per tornar a presentar el projecte, ha declarat el president de la Fundació, Narcís Majó, qui es mostra convençut que el conflicte es resoldrà positivament. La responsable de llicències, la regidora Quitèria Guirao, ha confirmat que el consistori concedirà la llicència sempre hi quan es presenti un projecte assumible per la llei. Guirao també ha manifestat la seva voluntat de trobar una sortida a aquesta situació complexa que implica a la quarentena d'avis que viuen en la residència. Guirao ha deixat clar que la solució no serà a qualsevol preu.
Un problema que ve de lluny
La residència Mare Nostra va ser la primera que va entrar en funcionament a la ciutat, el 8 de juny del 1981. Els conflictes per la pressumpta irregularitat del centre van començar l'any 1995, arran de les queixes del veïns que protestaven per les molèsties que els causaven els avis i que encara duren, segons denuncia el PP. Aquestes protestes veïnals van posar de manifest que la residència no disposava de llicència. L'Ajuntament va intentar buscar alternatives i per això inicialment es va proposar el trasllat del centre a diversos terrenys municipals, entre ells un de la Figuera Major i la mateixa Llar Cabanellas. Finalment, però, l'opció del trasllat s'ha descartat. L'any 2001 l'Ajuntament va presentar un primer expedient de clausura, però en aquell moment no es va fer efectiu per un defecte de formes. En aquella ocasió la Fundació també va presentar un recurs que el jutge va resoldre al seu favor.