Les platges de Mataró han tornat a la normalitat després de l’episodi patit per unes grans restes d’hidrocarbur que van acostar-se a la costa mataronina durant la tarda d’ahir dimecres, dia 2. La gran taca de cru que a la platja mataronina és un gran vessament antic d’origen desconegut. Així ho ha explicat aquest dijous el responsable de protecció civil de l’Ajuntament de Mataró, Francesc Melero, que ha descrit aquestes restes “antigues” com un material que “no és ni fuel ni cru de fa poc temps; no és viscós ni és una taca pròpiament dit; per la seva fluïdesa s’assembla bastant a una bola”. El regidor ha explicat que tres de les quatre que té la ciutat estaven amb bandera verda. A primera hora de la tarda la platja de ponent, l’única amb bandera groga durant el matí, ja estava salvada de les restes d’hidrocarbur.
Els equips de neteja han estat recollint les restes d’aquest vessament a mà, ja que segons Melero el tipus de matèria ha provocat que “hi hagi trossets poc uniformes que fan que no es pugui recollir tot de cop”. El responsable de protecció civil ha remarcat que són “petites galetes d’una mida que en complica molt l’extracció” amb els mecanismes habituals. Melero ha explicat que l’extensió de la massa formada a la costa mataronina tenia una llargada de tres quilòmetres, malgrat ha recordat que no era tot compacte. En total, al matí s’havia recollit un quilo i mig de cru.
També aquest matí, un helicòpter de Salvament Marítim (Sasemar) del Ministeri de Foment ha voltat durant mitja hora per la costa de Mataró, fins a tres milles endins, i no ha localitzat cap altra taca ni residu. L’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat de Catalunya ha recollit mostres de les restes d’hidrocarburs per analitzar-les i intentar esbrinar-ne l’origen. L’Ajuntament de Mataró va activar ahir a la tarda el pla de contaminació d’aigües marines en fase d’alerta després de detectar la presència de la taca de cru. El quitrà es va anar estenent des de Sant Simó fins el Callao i el Varador. Es va hissar la bandera groga i no la vermella ja que segons Melero, els tècnics van valorar “els riscos i les previsions” i no ho van creure necessari.