Irene Ron

La tecnologia es posa al servei d’un projecte educatiu

CRÒNICA: L'escola pia Santa Anna de Mataró presenta la seva nova plataforma educativa

L'escola pia Santa Anna de Mataró posarà en marxa a partir d'aquest trimestre un conjunt d'eines educatives connectades entre sí i accesibles a través d'Internet, posades al servei del seu projecte educatiu. Carles Cerecedo, director del centre, s'ha referit a la nova plataforma com «un instrument molt vàlid per potenciar l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació i una oportunitat per fomentar l'adeqüació dels docents als temps en què vivim». «No és un objectiu, sinò un mitjà», ha afegit Cerecedo, tot remarcant la supeditació de la tecnologia a l'interés pedagògic de les activitats que aquesta permeti endegar.

La plataforma adoptada es denomina GIC (sigles de Gestió Interactiva del Coneixement) i ha estat desenvolupada per Pedagogia Interactiva, una empresa formada per diverses entitats educatives catalanes, com ara l'escola pia. GIC inclou serveis (correu electrònic, carpetes personals per desar-hi arxius multimèdia o una agenda) i recursos (diccionaris i enciclopèdies, entre d'altres). A més, distingeix entre els serveis d'ús personal (només visibles per al propietari d'un determinat nom d'usuari i contrasenya) i els compartits per un grup, sempre sotmesos a la supervisió d'un professor.

El director pedagògic de Pedagogia Interactiva, Alfons Banda, ha destacat que GIC permet a l'escola associar els ordinadors personals dels alumnes al projecte educatiu de l'escola, ja que la plataforma és accessible des de qualsevol ordinador connectat a Internet. De la mateixa manera, es podran fer activitats conjuntas entre diferents escoles que facin servir aquesta eina.

Els alumnes de tercer d'ESO seran els primers en accedir a les noves eines

La plataforma s'implantarà en diverses fases. Aquest curs es farà una prova pilot amb els alumnes de tercer curs d'ensenyament secundari obligatori (ESO) i es permetrà la comunicació d'alumnes i professors entre sí. Més endavant, la plataforma serà accessible a tots els nivells educatius i es preveu que s'hi puguin afegir altres usuaris, com ara els pares dels alumnes.

El responsable informàtic de l'escola, Jordi Terren, és molt optimista respecte a la rebuda que tindrà la plataforma entre els alumnes i professors: «veurem com respòn tercer d'ESO i confiem en què, vista la bona experiència que tindrem, els altres ens ho demanaran. A més, el professorat de tercer d'ESO podrà fer de formador dels altres professors». De precedents, n'hi ha: segons que explica Terren, a l'escola pia de Terrassa, la plataforma GIC també es va implantar de forma gradual i ara ja funciona a ple rendiment. A Mataró, «des d'avui la plataforma ja està activa i es començaran a donar noms d'usuari i contrasenyes», ha confirmat el responsable tècnic de Pedagogia Interactiva, Dídac Marín.

Etiquetes: