Núria Peidro

La temporada de bolets comença amb poca varietat i preus elevats

Les altes temperatures del mes de setembre i els mals costums dels boletaires aficionats són alguns dels factors que hi han influit

L'arribada de la tardor marca també l'inici de la temporada de bolets. Però la altes temperatures i la sequera que s'ha registrat durant el mes de setembre i primers d'octubre ha provocat que la temporada hagi començat molt fluixa. Hi ha pocs bolets i la manca de varietat encareix els preus. “Aquest any la cosa està molt malament. Hem de pujar els preus perquè no hi ha bolets i això a nosaltres ens repercuteix a l'hora de captar clientela”, afirma Francisco Rodríguez, responsable d'una parada a la Plaça Gra. En Francisco ven bolets en aquesta parada des de l'any 75 i assegura que enguany “és un dels pitjors que estem visquent”.

A banda de la sequera, els buscadors aficionats són un altre dels factors que afecta a la temporada de bolets: “El problema és que la gent remena els boscos massa aviat i no deixa que els bolets creixin. Quan hi ha pluja almenys t'has d'esperar 21 dies per anar-los a buscar”, explica Asunción Sedó, responsable d'una altra parada de la plaça Gran. “La gent s'està aficionant a la cuina italiana i utilitza molt els bolets per cuinar, però no estan informats de com els poden fer i en molts casos no se n'adonen del que és bo i el que no”, afegeix Sedó. Segons aquesta paradista, les pluges fortes d'aquesta setmana tampoc ajudaran a millorar la temporada ja que “destrossen el creixement del bolet i agreugen encara més la situació”.

Bolets amb denominació d'origen
Els comerços que venguin bolets s'hauran d'encarar a partir d'ara amb una altre novetat. La Generalitat aplicarà una normativa segons la qual s'haurà d'aplicar la denominació d'origen als bolets, una mesura derivada del gran allau de bolets que provenen de fora. “Molts venen de Xina, de Canadà o del Japó i poden inclús tenir una certa radioactivitat, però els venen més barats i en menys quantitat, cosa que ens perjudica als d'aquí”, explica Asunción Sedó. Per això, amb aquesta normativa la Generalitat vol portar un control més exhaustiu i garantir que tothom que compri bolets sàpiga si són de la Xina, dels Alps o del Maresme. “Això també ens es favorable perquè d'aquesta manera la gent tindrà més consciència del que compra i es donarà compte del que realment és bo”, valora Sedó. Tot i que aquesta normativa serà de difícil aplicació pels boletaires aficions, si que servirà per posar ordre en la comercialització directa, en la indústria de transformació i en els restaurants.

Etiquetes: