Susanna Ruiz-Ruano/Tecnodiari

La tradició industrial de Mataró serà clau per vertebrar el seu futur

La conferència Internacional sobre innovació destaca la importància de crear un teixit empresarial i un entorn urbà diferencials

La conferència Internacional "Innovació3: Emprenedors, tecnologia i territori", l'acte més destacat de la Setmana de Noves tecnologies, es va celebrar ahir a la Sala d'Actes de Caixa Laietana i va comptar amb la presència del vice-president de la multinacional d'Oracle Applications and Industries, Juan Rada; el consultor estratègic per a canvis en la innovació de l'empresa australiana Trusted Intermediaries, John Wolpert; Jan Annerstedt UNESCO Chair de la Copenhaguen Business School i Co-Founder of Interlace-Invent ApS, i Joan Majó, director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió.

Les tres ponències, cadascuna des del seu àmbit, no van deixar de banda l'objectiu comú que és la innovació a la ciutat de Mataró. Per aquest motiu, es va recalcar la importància de cercar noves oportunitats en serveis i productes, xarxa d'empreses i en noves tecnologies, sense deixar de banda l'esperit de la ciutat: la tradició industrial.

“No construirem progrés sense avançar tecnològicament”, va afirmar Joan Majó. El director general ha parlat que tot i estar molt avançats en informàtica i genètica, queda una qüestió pendent que encara no s'ha resolt. Aquesta qüestió no resolta és l'evolució de l'energia tecnològica, i per solucionar-la cal, a més de la revolució energètica, un canvi cultural en el món tecnològic.

Clima de la innovació
Juan Rada, consultor estratègic, va parlar del context de la innovació, destacant perquè unes ciutats i no unes altres es van desenvolupar més ràpidament que d'altres que estaven més avançades. També va destacar la importància que fa 157 anys arribés a Mataró el ferrocarril, comunicant-la així amb la capital catalana, i la ciutat esdevingués referent per a tot Catalunya. Rada, va explicar que la manera de mirar el món és molt important i que per exemple Espanya, ha de fixar-se en el món de la construcció que està en un moment de progrés enormement tecnològic.

Per altra banda, també va destacar la importància de la banda ampla en informàtica, la qual ja comencem a veure amb els dos primers sistemes operatius adaptats a banda ampla d'Apple i de Microsoft, el sistemes Tiger i Vista respectivament, que sortiran al mercat molt aviat.

En la ponència “Mitjançar per Innovar” a càrrec de John Wolpert, el conferenciant ha destacat que el més essencial no és tan innovar, com la intenció d'innovar. John Wolpert ha creat, basant-se en aquesta idea, una empresa que mitjania amb altres empreses.

Innovació competitiva
Una de les ponències més esperades ha estat la de Jan Annerstedt, titulada “Nodes d'innovació competitiva en el mercat global: com generar innovació conduïda per l'usuari en entorn locals”. Jan Annerstedt és un economista reconegut mundialment i ha parlat de la funció que realitza Interlace-Invent, que és una consultora basada en la recerca, la investigació i la innovació.

La conferència va consistir en descriure el que és un entorn d'innovació i què és la competitivitat d'una regió. El catedràtic ha explicat que aquesta competitivitat és la capacitat de produir béns innovadors, i situar a la regió en un marc internacional. El co-fundador d'Interlace-Invent va recalcar també la importància que els polítics s'involucrin i treballin basant-se en el desenvolupament de noves tecnologies de les empreses i va explicar també que Catalunya té moltes possibilitats per ser un node dins Europa i poder desenvolupar una xarxa efectiva. Entre aquestes possibilitats, va dir, que es contemplen tant les bones universitats, el marc polític, i el govern regional implicat. Jan Annerstedt va parlar també de la Triple Hèlix. L'economista va explicar que aquesta hèlix compon la innovació combinant les estratègies i els projectes, i també una quarta hèlix que serien els emprenedors que creen diferents models d'empresa.

Finalment, va afirmar que Mataró ha de ser singular, única, tant des de dins com a fora. És a dir, com a node dins la xarxa metropolitana catalana i a fora, en contacte amb les xarxes europees.

A l'acte també hi ha assistit Pilar González-Agàpito, presidenta del TecnoCampus Mataró i l'alcalde de la ciutat, Joan Antoni Baron. González, ha explicat com el projecte TecnoCampus està assolint el doble objectiu marcat: transformar l'economia en una nova estructura basada en la tecnologia, i assolir les noves tecnologies com a finalitat per a transformar la societat que s'hi mourà al voltant.

Etiquetes: